Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
13 let probíhají ve znojemské věznici rekvalifikační kurzy pro odsouzené zaměřené na umění kuchařské. Letos se poprvé, ve spolupráci se Střední školou technickou Znojmo, vyzkoušel i jiný typ rekvalifikace.

Kuchařské kurzy ve znojemské věznici

Rok 2013 je třináctým rokem pořádání rekvalifikačních kuchařských kurzů ve Věznici Znojmo. V současnosti probíhá již 31 běh tohoto kurzu. Za dobu trvání kurzů je absolvovalo již 220 mužů odsouzených do výkonu trestu v ostraze a 63 mužů odsouzených v dozoru. Koncepce kurzů byla metodicky stanovena dle NGŘ č. 39/2007 (Organizační řád SOU a odborného učiliště). Před vlastním zahájením každého kurzu probíhá intenzivní příprava, jak po stránce odborné, tak i po stránce materiálního zabezpečení. Účastníci kurzu jsou umístěni na oddělení, které je pro jejich potřeby kompletně vybaveno. Oficiální název rekvalifikačního kurzu s akreditací ministerstva školství je „Kuchařské práce v provozech společného stravování“. Délka kurzu je stanovena na 24 týdnů. Aby byli uchazeči do kurzu zařazeni, musí splňovat následující požadavky:
  • ukončené základní vzdělání,
  • musí být přiloženo rozhodnutí ředitele o zařazení studia do programu zacházení,
  • zdravotní způsobilost,
  • své stanovisko musí předložit také zařazovací komise a organizátor,
  • odsouzený musí mít ještě odpovídající délku zbytku výkonu trestu odnětí svobody, aby kurz dokončil.
Rozdíl oproti předešlým kurzům je stanovení zkušební komise, která je ve složení:
  • předseda – je jím zástupce ředitele SOU
  • mistr odborné výchovy
  • vedoucí ústavní kuchyně pro odsouzené.
Pro přípravu na vykonání závěrečné zkoušky je odsouzeným uděleno osobní volno v rozsahu tří pracovních dnů. Jednotlivé zkoušky se konají v pořadí: písemná, praktická a ústní. Výuka teorie probíhá v odborné učebně, v rozsahu 160 vyučovacích hodin. Rozvrh vydává mistr odborné výchovy. Každý odsouzený má dvě odborné učebnice, sešit a psací potřeby. Na konci pracovního týdne se vždy píše písemná práce, která je klasifikována. Praxe probíhá v ústavní kuchyni. Odsouzení jsou rozděleni do skupin a každá se podílí na přípravě jednoho pokrmu. Mistr odborné výchovy každý den před praxí spolupracuje s vedoucí proviantního referátu. Podle aktivity, znalostí, konečného výrobku, úklidu a chování na pracovišti jsou odsouzení klasifikování. O kuchařské kurzy je ve věznicích zájem, což svědčí o bezproblémovém naplnění každého běhu. 4. listopadu 2013 byla zahájena, v oblasti vzdělávání odsouzených, spolupráce se Střední školou technickou Znojmo. 5 dosouzených se zde účastní dalšího vzdělávání v rámci projektu UNIV3 (podpora procesu uznání výsledků předchozího učení a modernizace procesů akreditací) profesní kvalifikace „Podlahář plovoucích podlah.“ Kurz bude ukončen koncem ledna 2014 a vzdělávání je plně v kompetenci školy. Tisková mluvčí Věznice Znojmo Mgr. Ludmila Kurdíková

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.