Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 13. 6. (VS ČR) – V úterý 11. června se ve sportovním areálu Marvánek v Říčanech u Prahy uskutečnil 9. ročník Yellow Ribbon Run neboli Běh se žlutou stužkou. Tradičně se projektu účastnili odsouzení i zaměstnanci z Věznice Všehrdy. Letos dokonce přibyl jeden tým složený z bývalých odsouzených.

Přírodní scenérie Ladova kraje, okolí rybníka Marvánek, stovky běžců, živá hudba, sluníčko a odhodlání. Takový obrázek se naskytnul všem, kteří se ve středu přišli podívat na Běh se žlutou stužkou. Letos byl věnovaný lepší budoucnosti tátům. Za Věznici Všehrdy se účastnilo 8 dospělých odsouzených mužů, 1 mladistvý a 3 zaměstnanci. Dali dohromady 3 týmy složené ze 3 odsouzených a 1zaměstnance. „Nejspíš jako jediní jsme měli i čtvrtý tým složený z bývalých odsouzených ze specializovaného oddílu, kteří odešli v loňském nebo letošním roce,“ upřesňuje vychovatelka-terapeutka Petra Šulcová. „Byli tři a čtvrtého doplnili z řad svých kamarádů. Všichni tři odcházeli z výkonu trestu přesvědčeni žít jiný život a daří se jim. Ani jeden neužívá návykové látky, mají následnou péči a i přesto, že to venku nemají jednoduché, tak se drží,“ doplnila.

Projekt Yellow Ribbon Run v České republice vznikl v roce 2016 díky bývalé ředitelce Věznice Kuřin a současné ředitelce odboru trestní politiky Ministerstva spravedlnosti Gabriele Slovákové. Partnerkou dětí YRR je moderátorka České televize Barbora Černošková. Jeho cílem je bojovat proti předsudkům, které lidem s trestní minulostí komplikují návrat do běžného života. Dát bývalým odsouzeným i jejich rodinám šanci žít běžný život a tím snižovat recidivu a zvýšit bezpečnost ve společnosti. V prvním ročníku vyběhlo 32 běžců, letos jich bylo více než 900.

Žlutá stuha – symbol pro návrat do společnosti, symbol naděje – vychází z písně Tie a Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree. Tuto píseň vypráví někdo, kdo „si to odkroutil“ a není si jistý, zda je doma vítán. Píše dopis své lásce s prosbou, aby uvázala žlutou stužku kolem dubu před domem, pokud ho chce zpět ve svém životě. Muž okolo domu projede autobusem, a pokud neuvidí žlutou stužku, pochopí, že není vítán a nevystoupí. Okolo starého dubu nakonec uvidí uvázaných 100 žlutých stužek jako signál, že na něj doma čekají. Pro vězně tedy žlutá stužka představuje naději, že po propuštění budou mít šanci.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X