Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 6.8. (VS ČR) – Odsouzení muži ze specializovaného oddělení Věznice Všehrdy se podíleli na archeologických vykopávkách v obci. Pod vedením odborníka prováděli práce pro obec v rámci záchranného archeologického výzkumu. Na vykopávkách pracovali v režimu extramurálních aktivit, bez nároku na finanční odměnu.

Obec Všehrdy spustila práce na inženýrských sítích u nových stavebních parcel. Sotva dělníci a stroje odkryli první vrstvy zeminy, museli práci přerušit. Tmavá místa naznačovala, že by se pod povrchem mohly nacházet pozůstatky činnosti našich dávných předků. Přivolaný archeolog domněnku potvrdil a začal tak záchranný archeologický výzkum. Zapojili se do něj i vězni ze Všehrd, kteří po zaučení opatrně hloubili jámy. V nich nacházeli různě velké úlomky pravěkých nádob, zbytky kostí i pozůstatky hospodářských zařízení, např. pece. Odsouzení je pečlivě očišťovali a třídili. Do terénu chodili rádi a s nadšením ukazovali, co se jim podařilo „vylovit“. Byla to pro ně nová, pozitivní zkušenost. Někteří z nich se vyjádřili, že by si dokázali představit vykonávat podobné práce i po propuštění z vězení.

Dle vyjádření archeologa, který výzkum vedl, se jedná o artefakty staré až 3000 let spadající do období laténské kultury. Toto archeologické období se rozvíjelo během mladší doby železné. Kultura je pojmenována podle naleziště La Tène ve Švýcarsku.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X