Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

CHOMUTOV 16. října (VS ČR) - Již po páté se Věznice Všehrdy zapojila do akce Hromadné darování krve zaměstnanců a příslušníků VS ČR. Respektive se zapojili příslušníci a občanští zaměstnanci. Do chomutovské nemocnice jich dnes přišlo sedm podělit se o životadárnou tekutinu.

Dobrovolných dárců krve je ve věznici mnohem více, ale na společnou akci jim nevychází termín. Dnešní sedmička darovala přes 3 litry krve, i když někteří po odběru vypadali, že místo 470 ml darovali rovnou dvojnásobek. Dvěma kolegům se totiž nedařil odběr z jedné ruky a tak „obětovali“ druhou. Při pohledu na velikost a tloušťku jehly to bezesporu nebyl úplně bezbolestný úkon, ale sestřičky z transfuzní stanice jsou profesionálky. Pracovaly šetrně a nepříjemnou chvilku kompenzovaly úsměvem a vtipným komentářem.

Transfuzní oddělení chomutovské nemocnice má stanoveny 2 odběrové dny, a to pondělí a 1x za 14 dní středu. V tomto čase odeberou krev 50 – 60 lidem. Ač se to laikovi nezdá a myslí si, že darování krve je spontánní akce jednotlivců, není tomu tak. Odběry se plánují podle počtu dárců jednotlivých krevních skupin. Dárci, kteří mají vzácnější krevní skupinu nemusí chodit na odběry tak často, jako lidé s běžnou krevní skupinou. I krev má svou dobu „životnosti“ a pokud ji nemocnice nevyužije, musí ji po určité době zlikvidovat.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X