Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Na základě úkolu GŘ VS ČR k programu „Realizace opatření předcházení a včasné odhalování násilí mezi obviněnými a odsouzenými“ byla v r. 2007 vytvořena pilotní verze terapeutického programu, který by směřoval ke snižování násilí mezi mladistvými vězni. Pro tento program měli být vybráni mladiství odsouzení s poruchami chování, u nichž se objevovaly sklony k šikaně, násilí, agresivitě vůči ostatním mladistvým odsouzeným nebo jejichž trestná činnost byla násilného charakteru.

Pro penitenciární praxi tak vznikl standardizovaný terapeutický program s názvem „TP 21 junior“, který byl ve Věznici Všehrdy v letech 2008 – 2009 nejprve 3x pilotován. Od r. 2010 je konečná podoba tohoto programu schválena vedením VS ČR k použití ve všech věznicích.

Ve věznici Všehrdy je od r. 2010 standardizovaný program „TP 21 junior“ na oddělení mladistvých realizován pro 8 vytipovaných vězňů 2x ročně, zpravidla na jaře a na podzim, v rozsahu 12 týdnů za intenzivního působení všech odborných zaměstnanců mladistvých odsouzených: tři vychovatelé, vychovatel-terapeut, pedagog volného času, sociální pracovnice, psycholog, dva speciální pedagogové a službukonající dozorci.

V tomto týdnu byl ukončen první běh terapeutického programu „TP 21 junior“ , který se v letošním roce realizoval od měsíce dubna. Do programu bylo zapojeno 8 mladistvých vězňů, z nichž jej dokončilo pouze 6. Jeden byl soudně přeřazen mezi dospělé odsouzené a jeden byl zařazen na specializované oddělení mladistvých. Hlavním cílem programu bylo poskytnout vybraným mladistvým informace o důsledcích a dopadech jejich agresivního chování, ukázat spouštěcí mechanismy agresivních projevů chování a podat návod směřující k pozitivním změnám v jejich chování. Dalšími úkoly programu „TP 21 junior“ byla snaha o poznání sebe sama, schopnost naučit se řešit i v běžném životě konfliktní situace nenásilnou formou, uvědomit si vlastní odpovědnost za důsledky svého jednání. V tomto mohly odsouzeným pomoci edukační činnosti s názvem Kultivace osobnosti, Stres a možnosti jeho zvládání, Občanská a rodinná výchova, Konflikt a možnosti jeho řešení, Sociálně právní výcvik a společenské chování, Výtvarné techniky, Relaxační techniky, Pohybová cvičení, Sportovní hry, Sebeobslužné činnosti, Práce na zahradě, pracovní výchova formou úklidu a možnost účasti na bohoslužbách. Zařazené mladistvé odsouzené od počátku motivovalo smysluplné využití času stráveného ve vězení, získání nových zkušeností a poznatků a po tříměsíčním absolvování možnost získání odměny. Téměř všichni zařazení se zapojovali rádi a s ochotou. Odsouzení se za dobu účasti tříměsíčního projektu nedopustili téměř žádného fyzického násilí a kázeňských trestů spojených s agresí. Lze tedy říci, že se intenzivním působením na odsouzené v programu „TP 21 junior“ negativní chování zúčastněných vězňů ve výkonu trestního opatření odnětí svobody snížilo.

Mgr. Ilona Kalauzová speciální pedagog

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X