Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 3. 6. (VS ČR) – Jak být táta ve vězení? Jak si udržet zdravé vztahy s blízkými osobami? Jak a kdy vysvětlit dítěti, že je jeho rodič odsouzený za trestný čin? Jak řešit situaci, kdy druhý rodič brání kontaktu s dítětem? Jak napravit předchozí chyby v chování a ve výchově napáchané např. pod vlivem návykových látek? Otázky, které byly námětem kurzu „Pořád jsem táta“, probíhal ve Věznici Všehrdy a účastnilo se ho celkem 10 odsouzených, z nichž 7 jich absolvovalo celý kurz.

Odbornými garanty a zároveň lektory byli Jan Frank a Vladimír Romportl, dále spolupracoval i dětský psycholog Martin Galbavý. Od konce února po dobu tří měsíců týden, co týden zpracovávali zapojení vězni testy a pracovní listy na výše uvedená témata, která pak s odbornými lektory konzultovali v rámci besedy. Řešili také na co ve vztahu k dítěti mají nebo nemají právo, nebo co bude následovat po jejich propuštění. Důraz byl kladen na respektování zájmů a přání dítěte, na to, že není dobré promítat do něj své neúspěchy a požadovat, aby se věnovali např. fotbalu jen proto, že otec si nemohl splnit svůj sen v této sportovní oblasti.

Slavnostní zakončení kurzu, který pořádal a personálně zajišťoval spolek Za branou, proběhlo v pátek 31. 5. 2024 v návštěvní místnosti všehrdské věznice. Odsouzení se při mimořádných návštěvách setkali se svými partnerkami, dětmi, opatrovníky či vychovateli z dětských domovů. Využili přitom nově rekonstruovaný dětský koutek, na jehož opravě se vlastními silami podíleli. Připravili pro ně několik aktivit, které pak společně prožili. Odsouzení zařazení do projektu obdrželi z rukou zástupců organizace Za branou certifikáty.

var

Sdílet článek

Facebook
Platforma X