Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 3. 7. (VS ČR) – Dne 27. 6. 2024 proběhl ve zdejší věznici úvodní workshop k projektu pro mladistvé vězně Správný start. Tento projekt pomáhá mladistvým a mladým dospělým, kteří prošli ústavní výchovou – dětským domovem, výchovným ústavem či pěstounskou péčí – s nalezením vhodného bydlení, zaměstnání a podporuje rozvoj jejich zájmů.

Tvůrcem tohoto projektu je Jonáš Motyčka, věnuje se mu už více než 10 let a pomohl tak více než stovce mladých lidí, kteří buď neměli žádné nebo narušené rodinné zázemí, kam se nebylo možné vrátit a zapojit se řádně do občanského života bez velkého rizika páchání protiprávního jednání nebo užívání návykových látek. Jeho mottem je citát Viktora Frankla: „Ne okolnosti, ale reakce na okolnosti určují Tvůj život.“

V průběhu dopoledne měli mladiství vězni možnost shlédnout film o příběhu Dominika, který měl v dětství podobný osud jako většina zdejších mladistvých. Zároveň byl on sám přítomen vlastní prezentaci filmu, a tak měli mladiství možnost přímo se s ním setkat a ptát se na jeho současný život. Přestože přišel o oba rodiče, dnes má v Praze stálé bydlení i zaměstnání a ve volném čase se aktivně věnuje své zálibě v bojových sportech pod vedením profesionálních trenérů.  Stejně tak projekt nabízí i lákavou možnost absolvovat kurz pánského kadeřníka „barbera“ a po propuštění získat možnost pracovního uplatnění v některém z barbershopů v naší republice. Prezentace studia kurzu v Barber scholl byla pro některé z účastníků workshopu zvlášť zajímavá, i pro možnost úpravy účesu některých mladistvých rukou profesionála s vlastní provozovnou.

Jiřina Vopatová

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.