Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 14.3.2017 se uskutečnilo ve Věznici Všehrdy pracovní setkání zástupců projektu Křehká šance II se zástupci orgánů činných v trestním řízení a zástupci Věznice Všehrdy, která se do tohoto projektu již v loňském roce zapojila. Cílem tohoto setkání, které iniciovala Kancelář projektu Křehká šance II, Probační a mediační služby Chomutov bylo představení programu, vycházejícího z praxe Komisí pro podmíněné propuštění, které zasedaly již v předchozích letech ve vybraných věznicích. Dále pak byly představeny cíle projektu zástupcům soudu, okresního státního zastupitelství a vedení Věznice Všehrdy. Přítomným tak byl promítnut krátký hraný dokument, který představil průběh tak zvaného parolového slyšení, které probíhá s adepty na podmíněné propuštění z řad vězňů, kteří jsou vhodní pro zařazení dle určených kritérií do projektu Křehká šance II. Odborný garant projektu Mgr. Lea Skřekucká a manažer projektu Bc. Ondřej Dušek seznámili s procesem přípravy materiálů pro účely parolového slyšení, které je konečným článkem před vydaným doporučením či nedoporučením odsouzeného k podmíněnému propuštění, které projednává soud. Parolového slyšení se může zúčastnit i oběť trestného činu. Doporučení se přiloží k hodnocení vězně, které zpracovává pro soud věznice. K doporučení soud může a nemusí při rozhodování přihlédnout.

O projektu Křehká šance II

Projekt Komisí pro podmíněné propuštění (dále jen KPP) je společný projekt Probační a mediační služby ČR, Vězeňské služby ČR. Základní myšlenkou je přenesení části pravomocí orgánů činných v trestním řízení na parolové rady, aby bylo možné posuzovat v rámci podmíněného propuštění nejen minulost odsouzeného a chování ve věznici, ale také sociální kontext jeho života po propuštění a zároveň zohlednit potřeby oběti daného trestného činu. Činnost KPP byla spuštěna v roce 2008 ve třech věznicích a postupně se rozšířila na současných 18 věznic. 

  • KPP projednává případ odsouzené osoby žádající o podmíněné propuštění. V KPP je vždy zástupce PMS ČR, VS ČR a zástupce odborné veřejnosti,
  • KPP projednává případy jednotlivých odsouzených a pro účely soudního rozhodnutí ve věci žádosti o podmíněné propuštění vydává své doporučující / nedoporučující stanovisko,
  • stanovisko KPP není pro rozhodnutí soudu zavazující, má pouze doporučující charakter,
  • stanovisko KPP obsahuje závěry multidisciplinárního posouzení připravenosti odsouzeného na možnost podmíněného propuštění, které je podloženo argumenty a skutečnostmi, jež byly objektivně verifikovány. Stanovisko KPP zároveň zohledňuje zjištění získaná na základě spolupráce s oběťmi trestných činů.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X