Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VINAŘICE 15.května (VS ČR) Věznice Vinařice byla jednou ze čtyř věznic, ve které od roku 2022 do současnosti probíhal projekt norských fondů Podané ruce mentora. Jeho cílem je pomoc se sociálním začleněním odsouzených zpět do společnosti po návratu z výkonu trestu.

Projekt se zaměřil na vybranou skupinu odsouzených při návratu na svobodu, aby se, pokud možno, eliminovala situace, že by po propuštění neměli práci ani bydlení. Zde ve věznici bylo vybráno 27 klientů. S těmi byla podepsána smlouva a pro každého vytvořen individuální plán, ve kterém byly definovány cíle, kam by chtěl člověk dojít. Nezbytná byla důsledná participace odsouzených na projektu.  S většinou z nich začala spolupráce půl roku před propuštěním a pokračovala půl roku na svobodě, což je jeden ze záměrů projektu. Za věznici byla v projektu zapojena kaplanka Jana Matulíková, která spolupracovala se skupinou dobrovolníků – mentorů v prostředí mimo věznici.  Přes velké úsilí se nepodařilo se pomoci všem zúčastněným podle původních plánů, ale přibližně dvě třetiny zúčastněných bydlí a pracuje a mají tak velkou šanci nedostat se zpět do vězení.
Mentoři poskytovali klientům především pomoc praktickou a psychickou, v některých případech i finanční, kdy bylo možné čerpat jisté částky ze sociálního fondu na úhradu například prvního nájemného a zakoupení nutných věcí pro začátky na svobodě. 
Klientům bylo v rámci projektu věnováno přes 220 hodin přímé práce a podařilo se navázat kontakt s dalšími sociálními službami typu Rubikon, Romodrom, Al Paso, Probační dům v Písku, Komunitní dům Dismas, Nová Šance Koblov apod.
Projekt všichni zúčastnění hodnotí jako smysluplný a užitečný a podle vyjádření bývalých odsouzených jako velmi prospěšný k jejich úspěšné resocializaci. 
-ivs-

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.