Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE 22. prosince (VS ČR) - Nadcházející vánoční svátky jsou především o rodinné pohodě. Ne všichni ji však mají možnost zažít. Mezi ně patří i osoby ve výkonu trestu odnětí svobody, kterých je ve Věznici Valdice téměř 1090. Ti i Štědrý den prožijí za mřížemi. I většina odsouzených se snaží o poněkud svátečnější dny a atmosféru než v jiné, běžné dny. Vánoční tradici připomene odsouzeným ranní vánočka, obědová houbová polévka, hrachová kaše a vejce, štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem. V rámci rozšířených nákupů si mají možnost nakoupit cukroví, ovoce, korpusy dortů, ořechy. Další trvanlivé pochutiny dostává většina z nich i v nárokových balících od svých blízkých. Počty balíků před Vánoci jsou každoročně vyšší než v běžné dny, letos stoupají k padesáti denně.

Po celé svátky probíhají na všech ubytovnách různé turnaje v minikopané, šipkách, nohejbale, stolním tenise, v šachu, luštění sudoku a kvízů, po celé svátky je povolen rozšířený rozsah sledování televize a probíhají i církevní bohoslužby. Na ubytovně určené pro doživotně odsouzené výroba vánočních ozdob probíhala již od konce listopadu, kdy odsouzení vyráběli ze šišek, z papíru svícny, andílky, sněhuláky, nezapomněli ani vánoční přání pro blízké, připravili si svůj vlastní program i občerstvení a během svátků změří své síly ve vánočních kvízech.

Předvánoční čas zpestřila i hudební produkce odsouzených, kteří zahráli v kapli v prostoru věznice nejen vánoční písně. Během Silvestra a Nového roku budou probíhat finálové zápasy v šachovém turnaji i další sportovní aktivity. Na Silvestra je připraveno následující menu: loupák, máslo, čokoplus nápoj, polévka hovězí s masovou rýží, vepřový plátek po srbsku, k večeři pak dunajská klobása s chlebem. Na Nový rok je připraveno menu: termix, veka, čočková polévka, masová směs s rýží, večerní jídlo se skládá z chleba a plátkového sýra. Vánoční svátky budou trávit v prostorách věznice i někteří zaměstnanci Věznice Valdice, kteří musí zabezpečit standardní povinnosti, bez ohledu na výjimečnost dne.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.