Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Vánoce - krásné, ale i stresové a hektické období roku. Jaké to je trávit tyto svátky ve výkonu trestu? Mříže ani zázrakem na ten jeden den nezmizí, ale i více než tisícovka vězňů ve Věznici Valdice tyto svátky slaví a vzpomínají na své blízké, pokud je mají.

Již po celý prosince probíhají v rámci programu zacházení soutěže, turnaje v šipkách, v šachu, luštění sudoku apod. Odsouzení zdobí chodby svými výrobky, při procházce věznicí můžeme objevit i vánoční stromky. I na ubytovně se zesíleným stavebně technickým zabezpečením si odsouzení vyrábějí ozdoby a přání, která mohou zaslat domů. Vánoční tradici připomíná i pestřejší jídelníček, nechybí štědrovečerní tradice s bramborovým salátem a řízkem, možnost nakoupit si cukroví, ovoce, korpusy dortů a ořechy. Další pochutiny pak mohou dostat v nárokových balících. Během roku jsou pevně stanovené časy ke sledování televizního programu, výjimka je právě Vánocích, kdy je povolen delší časový rozsah.

Předvánoční čas zpestřila i hudební produkce odsouzených, kteří zahráli pro zaměstnance v kapli v prostoru věznice nejen vánoční písně.

Další akcí, pro vybrané odsouzené, byla 17. prosince bohoslužba, kterou vedli kaplani docházející do věznice po celý rok, program trval více než hodinu.

Po roce vánoce, vánoce přicházejí … a dalšími slovy této adventní písně může být … a s nimi dárkové balíčky. Tak jako loni i letos ve valdické věznici převzali žáci závěrečných ročníků učebního oboru z rukou ředitele věznice a vedoucího Školského vzdělávacího střediska dárkové balíčky. Na slavnostním setkání s učiteli a vedením věznice bylo 36 valdických učňů, které na konci tohoto školního roku čekají jednotné závěrečné zkoušky. V letošním roce měla tato akce jedno specifikum, které vedoucí ŠVS Zdeněk Bartoň zmínil právě při předávání balíčků: “Stejně jako v loňském roce odsouzení dostávají přilepšení pro vánoční dny díky předsedovi Vězeňské duchovenské péče Pavlu Zvolánkovi, nadaci společnosti ČEZ. V letošním roce jsou balíčky bohatší a to díky anonymní dárkyni. V loňském roce se tato akce prezentovala na facebooku a po přečtení se dárkyně rozhodla tuto akci podpořit několika tisíci korunami.

Budeme věřit, že i odsouzení prožijí vánoční svátky v poklidu a pohodě tak, aby i zaměstnanci, kteří musí i o vánočních svátcích zajistit bezpečnost, měli svoji službu klidnou.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.