Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

     Nevšední odpoledne mohli strávit vězni ve Valdicích. Ve středu 25. dubna zažilo atmosféru koncertů písničkáře Tomáše Kluse přes sedmdesát odsouzených při jeho vystoupení v kostele Sv. Josefa v objektu věznice.

Po Věznici v Plzni-Borech je valdická věznice druhou, kde Tomáš Klus se svojí kapelou vystoupil. Své posluchače si získal již v úvodu svými slovy: „Věřím, že lidi se nerodí zlí, bylo by fajn, aby vy jste dokázali odpustit světu a svět dokázal odpustit vám. Myslím si, že nic není ztraceno a proto jsem tady.“ Atmosféra se s postupem času se v chladném kostele stále více rozehřívala, publikum  oceňovalo hlavně improvizace a rockovější část vystoupení.

Série koncertů Tomáše Kluse, a jeho Cílové skupiny se mohla uskutečnit díky kaplanovi z Věznice Plzeň-Bory, Blažeji Pelánovi, který oslovil interpreta přímo na jeho koncertě: „Když se mi podařilo Tomáše oslovit a vysvětlit mu můj záměr, neváhal ani chvíli a nabídku na vystoupení ve věznici přijal bez přemýšlení.“

Zazněly nejen známé písničky, které si mohli všichni zazpívat, ale i méně známé, často improvizované texty. Všichni umělci vystoupili bez nároku na honorář a nutno dodat, že z celého odpoledne vyzařovala nesmírná energie. Koncertu Tomáše Kluse, a jeho Cílové skupiny se zúčastnilo přes 70 odsouzených. I když vězni byli pečlivě vybráni a na koncert mohli jít ti, kteří jsou např. pracovně zařazení, aktivně plnící program zacházení, studující ve Školském vzdělávacím středisku, přesto to byli muži, kteří jsou v převážné většině odsouzení za závažné trestné činy, a jejich délka trestu tomu odpovídá. Na dotaz, jak se mu ve Valdicích vystupovalo, Tomáš Klus odpovídá: “Pro mě je to velmi silný zážitek. Klaním se před paní hudbou, ona dokáže rozbít zdi, v tom nejlepším smyslu slova. Já nevím, kdo tady je za co, ale vnímám člověka a pro mě jsou lidi důležití. Člověk zde získá obrovskou úctu vůči vlastnímu životu.“

Pro odsouzené toto odpoledne bylo jedinečné, oceňovali to, že pro ně zazpíval známý interpret a byli pro něj publikum jako každé jiné. A jelikož vystupující nejen muzicírovali, ale hraní prokládali i povídáním o životě, mělo vystoupení smysl i v tom, že věznění muži se mohou zamyslet jak nad texty písní, tak i nad slovy, které během odpoledne slyšeli.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.