Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Pondělní dopoledne narušila siréna oznamující požár. Naštěstí se jednalo jen o taktické cvičení, které probíhalo v areálu Věznice Valdice ve spolupráci HZS Královéhradeckého kraje, územní odbor Jičín a jednotky požární ochrany Věznice Valdice. Účelem cvičení bylo zdokonalení koordinace a činnosti zasahujících jednotek při požárním zásahu, prohloubení praktických dovedností, zopakování taktických postupů a prověření zpracované dokumentace pro případ požáru.

Taktické cvičení bylo zahájeno pár minut po 11. hodině vyhlášením požárního poplachu pro objekt truhlářské dílny. Cvičení se zúčastnily dva požární automobily profesionální hasičské jednotky z Jičína s posádkou a jednotka požární ochrany věznice, složená ze zaměstnanců i odsouzených, vybavená požárním automobilem a požární stříkačkou PS 12. Při požárním poplachu byla provedena evakuace 17 pracovně zařazených vězněných osob z ohroženého objektu.

Na průběh cvičení dohlížely dvě kontrolní skupiny, a to hasičského záchranného sboru pod vedením ředitele plk. Libora Zikeše a skupina Věznice Valdice pod vedením 1. zástupce ředitele plk. Jiřího Karáska. Obě kontrolní skupiny se shodly na tom, že pořádání společných cvičení je velkým přínosem pro obě strany, a to vzhledem ke specifikům věznice.

Při vyhodnocení celé akce ředitel hasičského záchranného sboru Libor Zikeš řekl, že nemá významných připomínek: „Cílem cvičení bylo prověřit dostupnost sil a prostředků vjezd do místa věznice a spolupráce s jednotkou věznice při řešení mimořádné události. Důležité je eliminovat požár tak, aby byly škody co nejmenší.“ Zároveň všem zúčastněným poděkoval za dobře odvedenou práci a požární jednotku věznice pochválil za bezvadnou součinnost a zahájení prvotních kroků po vyhlášení požárního poplachu.

K tomuto se přidal i plk. Karásek, který též neshledal pochybení v činnosti před příjezdem profesionální jednotky, ani v průběhu činností a dodal, že je důležitá koordinace činností uvnitř objektu tak, aby bylo vše připraveno pro příjezd hasičské záchranné jednotky z Jičína.

Cvičení koordinace a plán postupů má svůj smysl, nikdy není možné předpokládat rozsah potíží při požáru. Požární a bezpečnostní technik věznice Roman Němec k tomu dodává: „Během mé činnosti technika naštěstí nepamatuji požár, který by ohrozil celou věznici, vždy to byly naštěstí jen lokální požáry malého rozsahu. Asi za nejnebezpečnější považuji požár ve výrobním  objektu č. 30 v roce 2013, kde svou činnost, na základě smlouvy s věznicí, provozovala soukromá firma. Ohroženo na životě a zdraví bylo však více jak 70 osob (pracovně zařazené vězněné osoby, dozorci a zaměstnanci firmy). Včasným zásahem a včasnou evakuací osob z objektu neutrpěla žádná z osob újmu na životě a zdraví a bylo zabráněno vzniku velkých škod.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.