Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve středu 19. září byla odhalena pamětní deska páteru Josefu Toufarovi a všech, kteří se ve valdické věznici stali obětí komunistické zlovůle.

Pavel Kuřátko, speciální pedagog Věznice Valdice a Pavel Zvolánek, předseda vězeňské duchovenské péče a zároveň kaplan, docházející za odsouzenými do Valdic, přišli s prvotním impulsem pro to, vzdát hold těm, kteří pro svoji víru trpěli. Ředitel věznice byl tomuto nápadu nakloněn a tak mohl být tento nápad zrealizován.

Páter Josef Toufar byl v lednu 1950 obviněn ze zinscenování tzv. čihošťského zázraku. Šířící se zpráva o pohybu kříže nezůstala bez povšimnutí StB a tak svůj poslední měsíc života strávil farář ve zdejší věznici, kde po měsíci mučení prohrál svůj boj o život.

Nejen k odkazu a památce Josefa Toufara proběhlo slavnostní odhalení pamětní desky za účasti královehradeckého biskupa Josefa Kajneka, předsedy Ekumenické rady církví Daniela Ženatého, senátorů Tomáše Czernina a Jana Sobotky, za Vězeňskou službu náměstka generálního ředitele brig. generála Simona Michailidise a ředitele kanceláře plk. Jiřího Dolejšího, Aleše Kýra, letitého znalce historie a Pavla Kočnara, hlavního kaplana Vězeňské duchovní služby, dále starosty Města Jičína Jana Malého a dalších pozvaných hostů. Hosté během svých proslovů připomněli život Josefa Toufara a dobu jeho pobytu ve Věznici Valdice. O pomyslné oddělení jednotlivých částí programu se postarali děti pod vedením Marie Stříbrné z Misijního klubka od Cipíska.

Poté již nastal čas pro biskupa Josefa Kajneka a Daniela Ženatého, kteří se ujali slavnostního odhalení pamětní desky.

Celá akce se nesla v duchu minulosti, zdi valdické věznice by mohly vyprávět, ale i současnosti, neboť je stále nutné nezapomínat na to, co se v minulosti stalo a předávat odkaz našim dětem.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.