Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odsouzení z valdické věznice v pondělí převzali, po úspěšném absolvování učebního oboru Obráběč kovů, výuční listy.

Cesta k vyučení byla v tomto školním roce složitější než obvykle. Nařízením vlády byla v březnu 2020 zakázána prezenční výuka na všech typech škol v souvislosti s pandemií koronaviru. Nebylo zřejmé, jak budou vypadat závěrečné učňovské zkoušky a zda se vůbec v tomto školním roce uskuteční. Díky částečnému obnovení vyučování, k němuž dali příslušné orgány svolení v květnu, nakonec proběhly v řádném termínu.

V tomto mezidobí však studenti nezaháleli a kromě samostudia se věnovali výrobě ochranných pomůcek, a to nejen pro potřeby vězeňské služby. Počet ochranných štítů, vyrobených na 3D tiskárnách ŠVS Valdice, se nakonec zastavil na čísle 2170.

Jednotnou závěrečnou zkoušku vykonalo 18 žáků. Skládala se z písemné, praktické a ústní části. Písemná část probíhala elektronickou formou. Program v počítači vygeneroval z banky úkolů individuální zadání pro každého žáka, které se skládalo z technické dokumentace, určování nástrojů, materiálů, tolerancí, výpočtů technologických podmínek obrábění, kuželovitosti, ozubených kol, technologického postupu a závěrečného testu s 30 otázkami. Na vypracování měli žáci 240 minut. Praktickou část absolvovali v dílnách odborného výcviku. Dle výkresové dokumentace v časovém limitu 360 minut zhotovili obrobek s operacemi soustružení a frézování. Závěrečná ústní část s 35 odbornými otázkami doplněnými otázkami ze světa práce proběhla před sedmičlennou odbornou komisí.

Celkem 17 žáků ukončilo studium získáním výučního listu s vysvědčením o závěrečné zkoušce – 6 prospělo s vyznamenáním, 11 prospělo a jeden neprospěl. Absolventi zároveň obdrželi europass, což je dodatek k výučním listům popisující, co se v daném oboru naučili a v jaké profesi se mohou uplatnit. Dokument často vyžadují zaměstnavatelé v rámci celé EU. Valdické ŠVS je jediné, které ho v rámci SOU Praha vydává. Výroční vysvědčení bylo vydáno 63 žákům.

Při předávání výučních listů byla přítomna nejen zkušební komise, jíž předsedala ředitelka Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Jičíně Ing. Alena Žalská, ale i vedení valdické věznice - ředitel Jiří Mach a zástupce ředitele Jiří Karásek. Všichni úspěšným absolventům popřáli, aby své nabyté znalosti zúročili v dalším životě.

Další formou výuky pro odsouzené bylo v tomto školním roce osm kurzů, do kterých bylo zařazeno 84 žáků, z nichž 80 obdrželo příslušný doklad o absolvování kurzu. Mezi nejžádanější patří Svářečské kurzy, kde letos získalo státní svářečské průkazy 23 odsouzených.

Pro celkový přehled je nutné uvést, že ve školním roce 2019/2020 bylo zařazeno do Školského vzdělávacího střediska Valdice 70 žáků do učebního oboru Obráběč kovů – 50 do začínajících ročníků a 20 do závěrečného ročníku. Po propuštění z výkonu trestu, ale i při práci ve věznici, se absolventi uplatní ve strojírenství, a to jak ve výrobních, tak i opravárenských provozech. Mohou pracovat jako univerzální obráběči, soustružníci, frézaři, brusiči, vrtaři apod.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.