Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Odsouzení z valdické věznice ve středu převzali, po úspěšném absolvování učebního oboru Obráběč kovů, výuční listy.

Ve školním roce 2017/2018 bylo zařazeno 73 žáků do učebního oboru Obráběč kovů v rámci Školského vzdělávacího střediska Valdice (dále jen ŠVS) – 52 do začínajícího ročníku a 21 do závěrečného ročníku. Po propuštění z výkonu trestu, ale i při práci ve věznici, se absolventi uplatní ve strojírenství, a to jak ve výrobních, tak i opravárenských provozech. Mohou pracovat jako univerzální obráběči, soustružníci, frézaři, brusiči, vrtaři apod.

Bylo vydáno 60 výročních vysvědčení, z toho 19 žáků ukončilo studium získáním výučního listu s vysvědčením o závěrečné zkoušce – 7 prospělo s vyznamenáním a 12 prospělo.

Absolventi zároveň obdrželi europass, což je dodatek k výučním listům popisující, co se v daném oboru naučili a v jaké profesi se mohou uplatnit. Dokument často vyžadují zaměstnavatelé v rámci celé EU. Novinkou letošního roku je tisk QR kódu na vysvědčení o závěrečné zkoušce a výučním listu. Kód obsahuje podrobnosti o studiu žáka, zaměstnavatel má tedy nově možnost získat konkrétnější představu o jeho schopnostech a dovednostech.

Všichni absolventi učebních oborů skládají závěrečné zkoušky podle jednotného zadání stejného jako v civilním sektoru. Musejí absolvovat písemnou, praktickou a ústní část. Právě ta ústní byla posledním dílkem k obdržení závěrečného dokladu. Velkou motivací pro odsouzené dokončit učební obor je snaha dokázat si, že na to mají, stejně jako J. B. „Důvodem, proč jsem šel do školy, je dokázat si, že jsem schopný se něco naučit. Chtěl bych v tomto oboru pracovat i po propuštění.“ Zároveň dodal, že nejsložitější pro něj byla asi ústní část.

Další formou výuky pro odsouzené bylo v tomto školním roce šest kurzů, do kterých bylo zařazeno 81 žáků, z nichž 80 úspěšně dokončilo a obdrželo příslušný doklad o absolvování kurzu.

Vedoucí ŠVS Zdeněk Bartoň, který má nejen organizaci závěrečných zkoušek, ale celé středisko na starosti, k tomu řekl: “V posledních letech si říkám, že snad není tak důležité naše studenty učit, jako to, aby pochopili, že život se dá žít i jinak a ukázat jim tu cestu. O to se snažíme vlastně po celý den i mimoškolními aktivitami, např. spoluprací s církvemi, snahou o udržování a zhotovování nových artefaktů v prostorách kostela, věznice a především úpravami v prostoru školy. Tím, že naši studenti jsou ubytováni přímo v prostorách školy, jsou vlastně pod naším celodenním vlivem.“

Předávání výučních listů byla přítomna zkušební komise ŠVS s předsedkyní Alenou Žalskou, ředitelstvím učiliště Josefem Polzerem a Martinem Váňou a za vedení věznice plk. Jiřím Karáskem. Všichni úspěšným absolventům popřáli, aby své nabyté znalosti zúročili v dalším životě.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.