Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 29. května (VS ČR) – Nový odborný kurz Jeřábník-vazač byl pro odsouzené spuštěn ve valdickém školském vzdělávacím středisku (ŠVS). Valdická věznice je tak první věznicí, kde byl kurz v rámci zvýšení kvalifikace odsouzených a snížení recidivy realizovaný a osm kurzantů obdrželo jeřábnický a vazačský průkaz.

Podle učitele odborného výcviku ŠVS Josefa Bárty, který s nápadem přišel a vybral zájemce z řady odsouzených, jde o další kurz financovaný z Evropské unie: „Pro nás má tato aktivita význam zejména kvůli uplatnění na vnitřních pracovištích, ale také pro možnost vyšší četnosti z důvodů jiného zdroje financování,“ vyzdvihl učitel prospěšnost akce pro věznici.

Svou radost z absolvování kurzu neskrýval Igor: „Odborný kurz byl pro mě vidinou lepšího života a určitě ho využiju při hledání práce na svobodě, kam za pár dní jdu.“

Kurz se skládá z teoretické výuky, bezpečnosti práce v oblasti vázání a přepravy břemen, praktické části na pracovišti a závěrečné zkoušky. Pavel Procházka, lektor neziskové organizace Volonté Czech, o.p.s., která kurz zaštiťuje, dodává: „Rozšířili jsme portfolio nabídky kurzů a jeřábník-vazač je našim pilotním projektem, který realizujeme ve Valdicích. Kvůli jeho spuštění jsme v rámci nové legislativy zajistili i Revizního technika zdvihacích zařízení.“

Každá takováto iniciativa je vítána, neboť rozšiřuje možnosti vězněných osob k začlenění do společnosti a využití nových znalostí na trhu práce.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X