Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Vánoce dorazily i do věznice. Odsouzení zařazení do terapeutických programů specializovaných oddělení pořádají v období vánočních svátků besídku po pobavení své i hostů z řad personálu.

Letos byl obsah tematicky zaměřen na volné zpracování pohádek O Otesánkovi, O perníkové chaloupce a literárního dramatu Golem.

Jednalo se o částečně hrané a částečně loutkové představení, se spoustou rekvizit. Ty byly vyrobeny jednak z klasických modelářských materiálů, ale také z recyklovaného odpadu (PVC, igelity) a obalů od potravin. Celé pásmo bylo doplněno zpěvem několika vánočních koled.

Přípravy a výroba vlastních rekvizit, masek, kostýmů a loutek trvala více jak půl roku. Vedení celého pásma se zhostil odsouzený grafik M. V., známý pod pseudonymem „Muni“. Celkem vystupovalo 8 odsouzených z obou komunit.

Program proběhl v duchu nadsázky, ale se zřetelným vánočním poselstvím. Dle reakcí odsouzených z řad diváků i hostů se vánoční besídka povedla, pobavila a poskytla přítomným odreagování v době předvánočního shonu. Z pozvaných hostů se besídky zúčastnil 1. zástupce ředitele věznice, tisková mluvčí věznice, zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu, členové odborného personálu specializovaných oddělení a standardního výkonu trestu.

Dle slov odborných zaměstnanců, kteří mají dozor nad připravovaným programem, lze vidět, že odsouzení nás při takovýchto akcích přesvědčují, že mají dvě tváře. Tu, díky které si aktuálně odpykávají svůj trest a kterou vidíme na první pohled, ale i tu lidskou, kvůli které má smysl nabízet jim i druhou šanci, a která má přesah do dalšího života po propuštění.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.