Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 27. září (VS ČR) – Dnem 1. října vchází v platnost nový systém vnější diferenciace vězněných osob, kdy se novelou trestního zákoníku z dosavadních čtyř typů věznic stávají dva, a to věznice s ostrahou a se zvýšenou ostrahou. Věznice s ostrahou se podle stupně zabezpečení potom dále člení na oddělení s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení. Věznice Světlá nad Sázavou bude v kontextu nové zákonné úpravy věznicí s ostrahou a zřízena v ní budou oddělení se všemi stupni zabezpečení. Odsouzeným byly průběžně poskytovány informace ohledně změny diferenciace a zařazení do jednotlivých stupňů zabezpečení, přičemž oficiální rozhodnutí ředitelky věznice o zařazení do příslušného stupně jim budou předána v neděli 1. října. Do kterého stupně zabezpečení byly jednotlivé odsouzené zařazeny, mohou osoby blízké zjistit pouze u dané odsouzené – věznice není kompetentní tyto informace poskytovat.

Před nabytím účinnosti novely trestního zákoníku, tedy před 1. říjnem, bylo v rámci zařazení do jednotlivých oddělení věznice s ostrahou využito přechodného ustanovení tohoto zákona, kdy „odsouzení zařazení k výkonu trestu odnětí svobody do věznice s dohledem za nedbalostní trestné činy se ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považují za umístěné do oddělení s nízkým stupněm zabezpečení, odsouzení zařazení k výkonu trestu odnětí svobody do věznice s dohledem za jiné než nedbalostní trestné činy za umístěné do oddělení se středním stupněm zabezpečení a odsouzení zařazení k výkonu trestu odnětí svobody do věznice s dozorem a do věznice s ostrahou za umístěné do oddělení s vysokým stupněm zabezpečení, nestanoví-li Vězeňská služba jinak“. U těchto odsouzených mohou jednotlivé věznice zohlednit dosavadní průběh výkonu trestu a modifikovat zákonem určený stupeň zabezpečení za dodržení stanovených podmínek, tedy buď snížit stupeň zabezpečení na základě kritérií, jakými jsou například méně závažná trestná činnost, charakteristika osobnosti, dosavadní způsob života a plnění programu zacházení, či zvýšit stupeň zabezpečení na základě kritérií, jakými jsou například míra opětovného selhání, stupeň a povaha narušení odsouzeného, průběh předchozích výkonů trestů, hrozba útěku.

Po nabytí účinnosti novelizace trestního zákoníku dnem 1. října rozhoduje o umístění odsouzeného do jednotlivých oddělení věznice s ostrahou sama Vězeňská služba ČR prostřednictvím odborné komise složené ze zaměstnanců dané věznice. Komise na základě vyhodnocení vnějších a vnitřních rizik dává doporučující stanovisko o umístění do oddělení s příslušným stupněm zabezpečení a s konečnou platností o něm rozhodne ředitel věznice. Více se o postupu zařazení do jednotlivých oddělení věznice s ostrahou dozvíte zde.

Odsouzený umístěný od 1. října do oddělení se středním nebo vysokým stupněm zabezpečení věznice s ostrahou má právo do 3 dnů ode dne doručení rozhodnutí podat návrh na umístění do oddělení s nižším stupněm zabezpečení. Návrh podává k řediteli věznice, který jej spolu s rozhodnutím o umístění do daného oddělení, s dokladem o doručení tohoto rozhodnutí odsouzenému a s podklady pro vydání tohoto rozhodnutí předloží místně příslušnému soudu.

Podrobnější informace o změně vnější diferenciace naleznete zde a zde.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.