Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 18. července (VS ČR) – Druhý ročník Yellow Ribbon Run je úspěšně za námi. Po loňských 32 běžcích, kteří se rozhodli připojit ke zcela nové a v České republice neznámé iniciativě, se letos  zapojily téměř čtyři stovky lidí pocházejících z řad současných i již propuštěných vězňů, zaměstnanců Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby ČR a ministerstev, představitelů neziskového sektoru a zástupců podnikatelských subjektů. Se žlutou stužkou na tričku a nápisem „Dejme vězňům druhou šanci!“ společně upozorňovali veřejnost na skutečnost, že i lidé, kteří se dostali do vězení, si druhou šanci na život snaží vybojovat a chtějí začít žít znovu a lépe. Svůj život v minulosti sice nastavili špatným směrem, ale pokud je po propuštění společnost nepřijme a nedostanou práci, nastává pro ně trest další. Navíc je smutnou skutečností, že na společenské dno se člověk může dostat i shodou okolností a náhod. Vězně nelze paušalizovat a všechny najednou ihned odsoudit, aniž bychom se pokusili dát jim druhou šanci ukázat nám, že dokáží bojovat o svoje místo na zemi. V běhu se žlutou stužkou je výzva sportovní až druhotná – prvotní je výzva charitativní a společenská, kdy nejen pomáháme lidem, kteří to potřebují, ale pomáháme i okolní společnosti, protože čím méně bude opakující se trestné činnosti, tím méně bude lidských obětí a tragédií. Gabriela Slováková, ředitelka světelské věznice a iniciátorka Yellow Ribbon Run v České republice, k tomu dodává: „Sama vím, jak je velmi těžké šířit myšlenku, že si lidé s trestní minulostí zaslouží druhou šanci na návrat, a hlavně najít takové odsouzené, kteří si další šanci opravdu zaslouží. O to víc obdivuji všechny, kteří v anonymních masách umí pořád vidět konkrétní lidi a konkrétní příběhy. A běží s námi proti předsudkům.“ V rámci Yellow Ribbon Run tak více než jinde platí, že nejdůležitější je se zúčastnit.

Ale ani tak nezaostali běžci se žlutou stužkou za ostatními na výsledkové listině jednotlivých závodů a výtečně reprezentovali svoje zaměstnavatele a projekt Yellow Ribbon Run. Po závodech Sportisimo půlmaraton Praha, který nejlépe zvládl zaběhnout zaměstnanec světelské věznice s časem 01:21:51 na 157. místě, a Volkswagen maraton Praha, kde 2 běžci – zaměstnanec Probační a mediační služby ČR a Kosteleckých uzenin, zlatého partnera projektu –  uběhli celý maraton ve skvělém čase pod 3 hodiny, následoval závod poslední, a to O2 Pražská štafeta 4x5 dne 14. června.

Běžci se žlutou stužkou tvořili nejpočetnější tým prvního dne štafetového závodu. Pod hlavičkou Yellow Ribbon Run vyběhlo celkem 268 běžců v 67 štafetách. Složené byly z vězňů, bývalých odsouzených, obětí trestných činů, zástupců státní správy v čele s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem i neziskového sektoru, delegace ze Singapuru, odkud myšlenka Yellow Ribbon Run pochází, a manažerů a majitelů firem, které letošní ročník podpořily. Jako první potom dosáhla cíle štafeta složená z běžců Vězeňské služby ČR z Vazební věznice Brno, a to v krásném čase 01:23:40. Díky tomu se umístila na celkovém 29. místě ze 722 týmů.

Ve štafetách Yellow Ribbon Run startoval v týmu generálního partnera – D.A.S., pojišťovna právní ochrany – také Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice a mistr světa: „Když se podíváme na misi D.A.S. a misi Yellow Ribbon Run, tak se partnerství přímo nabízelo, bude mi ctí podpořit všechny v běhu se žlutou stužkou!“

Veliké poděkování míří ke všem běžcům, partnerům a ostatním, kteří se na letošním ročníku Yellow Ribbon Run podíleli a společně utekli předsudkům. V rámci vězeňské služby potom speciálně putuje  do řad generálního ředitelství a věznic Kuřim, Vinařice, Odolov, Stráž pod Ralskem, Bělušice, Opava, Rýnovice, Praha Ruzyně, Hradec Králové, Všehrdy, Ostrava, Břeclav, Horní Slavkov, Nové Sedlo, Mírov, Brno, Olomouc, Oráčov a Světlá nad Sázavou, jejichž zaměstnanci letos  se žlutou stužkou běželi.

Tak zase za rok na viděnou! :-)

raj

Další informace o Yellow Ribbon Run 2017 se dozvíte v níže uvedených dokumentech a fotogalerii.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.