Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 18. října (VS ČR) – Vítězství mezi ozbrojenými složkami na extrémním běžeckém závodu „Dobývání ztraceného záchranáře 2018“ slavili příslušníci světelské věznice Zuzana Kořánová a Zdeněk Nový. Radost z něj byla o to větší, že překonali nejen náročný terén Prosečského hřebenu na trase dlouhé více jak 10 km a s převýšením téměř 700 m, ale především že byli schopni splnit úkoly, které je postupně čekaly. Úkoly s různou mírou obtížnosti vyžadovaly po účastnících závodu nejen manuální zručnost a fyzickou sílu, ale i mnoho znalostí, nevyjímaje první pomoc. Postupně na trase překonali bariéru, odstranili těžkou překážku v podobě kola z traktoru, provedli transport raněného, slaňovali s horskou službou, odpovídali na otázky z testu všeobecných znalostí, resuscitovali cyklistu po dobu 5 minut, řešili zdravotní potíže intoxikovaných osob, poskytli první pomoc člověku po kolizi s divokým zvířetem, procvičili sebeobranu, přišili knoflík :-), proplazili se vodou pod ostnatým drátem, stříleli na cíl a na závěr provedli záchranu tonoucího. „Takovéhoto závodu jsme se zúčastnili zcela poprvé. Euforie z nečekaného vítězství byla ohromná,“ shodli se světelští závodníci.

„Nikdo neřekl, že to bude jednoduché, má to prověřit tým jako takový, jak se chová ve vypjatých situacích, když je unavený. Proto si myslím, že náročná trať je výhodou. V reálné situaci budou více v klidu, protože své reakce v zátěži si mohou vyzkoušet tzv. nanečisto," popsal průběh i smysl závodu hlavní rozhodčí Zbyněk Štěpán .

V tříčlenném týmu světelské příslušníky doplnila Petra Srnská, příslušnice Policie ČR, jejímž předchozím působištěm byla Věznice Světlá nad Sázavou. V celkovém pořadí se tým „Světeláků“ umístil na druhém místě. Umístění však nehrálo největší roli, ale důležitější bylo to, že jsou lidé schopni reagovat na nastalé situace, a to včetně těch, které mohou zachránit lidský život. Jak uvedla Kateřina Havlová z Oblastního spolku Českého červeného kříže Jablonec nad Nisou a ředitelka závodu: „V takto speciálním závodu jsou vítězi všechny týmy bez ohledu na umístění.“

Závod se konal dne 13. října, pořadateli byli Oblastní spolek Českého červeného kříže Jablonec nad Nisou, Věznice Rýnovice a Hasiči Janov. Záštitu poskytl hejtman libereckého kraje a před startem závodu týmům požehnal kaplan Petr Šabaka z Armády ČR.

raj

     

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.