Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 5. června (VS ČR) – Členové Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v čele s předsedkyní komise Janou Pastuchovou navštívili Věznici Světlá nad Sázavou. Stěžejním tématem byl kontakt vězněných s rodinou a dětmi. Zachování kontaktu s nejbližšími členy rodiny hraje během výkonu trestu důležitou roli. Není to však jen z hlediska vězněných, ale rovněž z pohledu zbývající rodiny, především dětí, které jsou sekundárními oběťmi trestných činů. Chybí jim maminka či tatínek a často ani nechápou, proč mohou svoje rodiče vídat tak málo.

U mužských věznic je kontakt s rodinou snazší, v České republice jich je většina. To umožňuje umisťování odsouzených mužů do věznic v blízkosti jejich bydliště a rodinné vazby tak mohou být snadno zachovány. Věznice ve Světlé nad Sázavou je však centrální a jedinou čistě ženskou věznicí, kdy do ní jsou umisťovány k výkonu trestu ženy ze všech koutů republiky. Dojezdová vzdálenost a s tím související vyšší náklady na dopravu či případné ubytování pak osobní kontakt velmi znesnadňují. Mnohé rodiny si nemůžou dovolit na pravidelné návštěvy jezdit a často jim tak zbývá pouze telefonický nebo písemný kontakt. Více než rok se však mohou ženy zapojit i do pilotního projekt Skype, který se ve světelské věznici realizuje. Po prvotních problémech, kdy například sociálně slabší rodiny neměly počítač, internet či kameru, se projekt úspěšně nastartoval a pravidelně je tímto způsobem ve spojení s rodinou několik desítek odsouzených.

Gabriela Slováková, ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou, je předsedkyní skupiny Europris, která se zabývá rodinnými vztahy vězněných. Je tak seznámena s tím, jak kontakt vězněných s rodinou probíhá v jiných zemích. Bohužel je nutné konstatovat, že v České republice jsme v této oblasti značně pozadu. V Evropě i jinde ve světě se například pro ženy s ohledem na jejich specifika, ale i děti budují menší věznice, kde je kapacita maximálně 300 osob, a vytváří různé projekty, které mají co nejvíce omezit trauma dětí z uvěznění jejich rodičů a nepřerušit rodinné vazby. I v České republice je v plánu do budoucna několik projektů a aktivit, které by kontaktu vězněných s jejich nejbližšími měly napomoci. Ale jak se všichni zúčastnění jak z řad zaměstnanců věznice, tak členů Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny shodli, stěžejní pro tuto oblast je podpora státu a především zákonná úprava.

raj

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.