Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Česká republika se dlouhodobě potýká se složitým začleňováním propuštěných vězňů do běžného života. Proč systém nefunguje? Vězeň se v době propuštění ocitne (pakliže nemá silné sociální zázemí) před branou věznice a nemá kam jít, kde bydlet, nemá práci, nemá peníze. Návrat k trestné činnosti je tedy často první volbou, ke které se uchýlí. Vysoká míra recidivy, která je téměř 70% , pak představuje sociální problémy, ekonomickou zátěž a bohužel i další oběti trestných činů. Věříme, že je třeba upozornit na problematiku vysoké nezaměstnanosti osob po výkonu trestu i přes fakt, že charakter trestné činnosti není v rozporu se zaměstnatelností. Právě na tuto problematiku upozorňuje Vězeňská služba ČR, Business Leaders Forum a RunCzech akcí Yellow Ribbon Run, nad kterou záštitu převzali ministr spravedlnosti, ministryně práce a sociálních věcí, veřejná ochránkyně práv a mezinárodní organizace International Corrections and Prisons Association. Idea masového běhu s tématikou zaměstnávání a integrace propuštěných vězňů do společnosti zvaná Yellow Ribbon Project vznikla před 11 lety v Singapuru. Běh získal tak širokou podporu, že díky němu vzniklo přes 2000 pracovních míst pro vězně.

Kdy se poběží?

Běh se uskuteční dne 8. května 2016 v rámci Volkswagen maratonu Praha. Bude se jednat o štafetové týmy složené z vězňů, bývalých odsouzených, příslušníků vězeňské služby, zástupce kanceláře ombudsmana a ředitelů velkých firem. Maraton bude rozdělen mezi 4 běžce, kdy tři osoby poběží každý po 10 km a čtvrtý běžec poběží 12 km. Ve dnech 29. února 2016 a 20. dubna 2016 proběhnou společné tréninky pro celý běžecký tým Yellow Ribbon Run. Na únorovém setkání bude též prezentován tréninkový plán, v rámci dubnového pak blíže představena problematika zaměstnatelnosti osob po výkonu trestu. Dále bude možné informace o Yellow Ribbon Run získat v termínu od 5. do 7. května 2016 na Expo v Incheba Aréně.

Výtěžek z akce

Veškerý výtěžek z akce bychom rádi věnovali na realizaci filmu České televize "S mámou na svobodě", který by dále bojoval o podporu široké veřejnosti v řešení tohoto tématu. Film volně navazuje na časosběrný dokument "S mámou v base", který byl natočen ve Věznici Světlá nad Sázavou na specializovaném oddělení pro matky s dětmi, a můžete se na něj podívat na stránkách České televize.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.