Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 6. dubna (VS ČR) – Do dobrovolnického projektu Čistá řeka Sázava se letos zapojilo dvanáct odsouzených žen z Věznice Světlá nad Sázavou. Jedná se o již tradiční jarní úklid okolí řeky Sázavy. Cílem tohoto projektu však není jen samotné vyčištění břehů Sázavy a přilehlých lokalit. Celá akce a všichni její organizátoři se také snaží motivovat naši společnost k šetrnému a odpovědnému chování vůči životnímu prostředí.

Odsouzené ženy měly v úterý 3. dubna přidělen jeden z nejkrásnějších úseků celé řeky, a to úsek Smrčná – Stvořidla. Tento úsek řeky je přírodní rezervací a velmi oblíben mezi turisty a vodáky. Během turistické sezóny zde denně projdou desítky i stovky návštěvníků. Proto jsme byly mile překvapeny tím, že je v lese téměř čisto. Je vidět, že projekt opravdu funguje a lidé jsou k životnímu prostředí ohleduplnější, a to je skvělé.

I přesto se ženám podařilo, po projití obou břehů řeky, nasbírat cca 30 kg odpadu. Nejčastěji se jednalo o různé hygienické pomůcky a obaly od nápojů. Kuriózním „úlovkem“ pak byl pár střevíčků.

Ženy, které se do projektu zapojily, byly v závěru dne sice unavené, ale odnášely si skvělý pocit z dobře odvedené práce a také krásný zážitek z vycházky nádhernou přírodou, kterou mnohé z nich několik let nezažily.

Mgr. Martina Vránová, vychovatel-terapeut

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.