Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 1. 6. 2018 uplyne přesně 45 let od vzniku Věznice ve Stráži pod Ralskem. Věznice pro odsouzené muže vznikla  v roce 1973 z původních ubytoven pro pracovníky uranových dolů. Od té doby prošla celou řadou změn. V období od roku 1994 do roku 2001 se zde využívalo i zvláštní oddělení pro výkon vazby. V současné době se jedná o věznici s ostrahou se středním a vysokým stupněm zabezpečení. Mezi hlavní priority patří především zaměstnávání vězňů. Kapacita věznice je stanovena na 736 míst pro odsouzené osoby, ale v současné době je zde ubytováno celkem 767 odsouzených mužů.

V pátek dne 18. 5. 2018 se konalo slavnostní setkání u příležitosti oslavy vzniku věznice. Setkání se zúčastnila celá řada hostů z mnoha institucí, se kterými věznice dlouhodobě spolupracuje. Dále také například náměstek generálního ředitele VS ČR brig. gen. Simon Michailidis (který je zároveň bývalým ředitelem věznice ve Stráži pod Ralskem), ředitelé okolních věznic i zaměstnavatelé odsouzených. Pozvání přijal  předseda Okresního soudu v České Lípě, ředitel Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje, Krajský ředitel HZS Libereckého kraje, starosta města Stráž pod Ralskem, starostka města Česká Lípa, vedoucí Probační a mediační služby v České Lípě, ale také ředitel spřátelené slovenské věznice Hrčiarovce nad Parnou a ředitel polské věznice Zareba.

Ředitel věznice plk. Mgr. Ladislav Blahník seznámil přítomné s historií věznice, vyzdvihl dosavadní úspěchy a poděkoval všem za dlouhodobou vynikající spolupráci. Poté byla řediteli Věznice Zareba, řediteli Věznice Hrnčiarovce nad Parnou, provoznímu řediteli společnosti United Bakeries a řediteli provozoven Liberec a Rumburk společnosti United Bakeries předána Plaketa Vězeňské služby České republiky jako poděkování za vzájemnou spolupráci. Následovala prohlídka eskortní techniky a používané výzbroje a výstroje příslušníků VS ČR. Celá akce byla zakončena prohlídkou věznice.

Každý z hostů obdržel  jako dárek pamětní minci,  kterou vyrobili u příležitosti 45. výročí sami vězni. Jedná se o detailně propracované výrobky ze samotvrdnoucí hliněné hmoty, které vybraní vězni vyráběli od prvotního návrhu až po dárkové balení konečného produktu. Vězni navrhli i konečný dárkový obal pro minci.  Z několika návrhů byl zvolen tvar štítu ze znaku vězeňské služby a byl vybrán i speciální materiál  pro vnitřek obalu. Ten je vypolstrován vyřazenými prostěradly z vězeňské prádelny.  Povrch dárkové krabičky je potažen látkou, ze které se vyrábí oblečení pro vězně, takzvané  vězeňské sintry. Projektu výroby mincí se zúčastnili  vězni s dlouhými tresty, odsouzení za závažnou trestnou činnost, která vyžaduje bezpečnostní opatření.  Jejich výrobky vznikly v rámci speciálně výchovné aktivity „Tvořivě relaxační dílna“. Impulsem pro vznik tohoto typu aktivity byla potřeba vytvořit podmínky pro individuální práci se specifickou skupinou odsouzených. K minci obdrželi hosté také list ručně vyrobeného papíru, na kterém byl popsán příběh vzniku mince. Ruční papír vyráběli také vězni, zdarma ho pro věznici vylisovala ruční papírna Papyrea z nedaleké obce Zdislava.

Kromě zmíněné slavnostní akce je k 45. výročí věznice připraveno ještě jedno slavnostní setkání, které je určeno pro zaměstnance věznice, včetně těch bývalých.

Ing. Martina Krutinová – tisk. mluvčí věznice

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.