Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 29. července (VS ČR) – Letošní medobraní se ve Věznici Stráž pod Ralskem uskutečnilo v měsíci červenci. Zúčastnilo se ho 5 odsouzených z celkem deseti, kteří se touto speciální výchovnou aktivitou zabývají. Vybraní odsouzení se v současné době střídavě starají o sedm včelstev, která jsou umístěna na včelnici vedle věznice. Všechny úkony spojené s péčí o včelstva vykonávají pod odborným vedením zaměstnance věznice, který je v osobním životě dlouholetým včelařem.

Medobraní začalo v brzkých ranních hodinách uzavřením úlů. To zabránilo včelám, aby do úlů přinášely čerstvou sladinu, která by mohla zvýšit podíl vody v medu a ten by mohl začít v budoucnu kvasit. Následně odsouzení odebrali z úlů dřevěné rámky s mednými plásty, plnými medu. Po přenesení rámků s medem do připravené místnosti museli odsouzení med takzvaně odvíčkovat.  To znamená, že museli speciální vidličkou odstranit z buněk tenkou vrstvičku vosku, kterou je med chráněn. Po odvíčkování putovaly rámky do medometu, z nějž vlivem odstředivé síly začal vytékat med.  

Letošní vytáčení medu se neobešlo bez komplikací. Vzhledem k nepříznivému počasí při jarním květu rostlin a ovocných stromů a silným jarním mrazíkům, byla pozdní snůška. Včely nanosily zejména nektar obsahující melecitózu. Melecitózní med je známý také jako cementový med.  „Je to speciální druh medu, který zkrystalizuje již v plástech.  A lze ho pak jen částečně či obtížně vytočit“ sdělil Petr Jurkulák, zaměstnanec věznice a včelař, který má odsouzené při včelaření na starosti.

I přesto, ale bylo medobraní úspěšné a celkový výnos medu byl 54 kg. Tento med se využije jako originální dárek pro pracovní návštěvy či spolupracující organizace. Část medu bude také použita ve vězeňské kuchyni.

 

mkr

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X