Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Do druhého ročníku Projektu Yellow Ribbon Run, který upozorňuje na téma obtížné zaměstnatelnosti lidí s trestní minulostí, se v letošním roce zapojila i Věznice Stráž pod Ralskem. Běžci, zapojení do projektu, se dne 8. února zúčastnili prvního tréninku „ Běhu se žlutou stužkou“ v běžeckém centru Running Mall v Praze 7 a se žlutými stužkami vyběhli na Letenskou pláň, kde si procvičovali různé druhy běhu a uvolňování celého těla. Kromě osob ve výkonu trestu zde trénovali i další běžci z řad zaměstnanců věznice, ale i manažerů firem, které zaměstnávají vězně. Motto Běhu se žlutou stužkou zní „uteč předsudkům“. Právě předsudky propuštěným vězňům podle odborníků kladou na jejich cestu novým životem nejednu překážku. Zvlášť pokud se nenajdou zaměstnavatelé, kteří jim dají druhou šanci. Ze strážské věznice se tréninku aktivně účastnil kaplan věznice spolu s odsouzeným M. B. Hlavního závodu, který se bude konat v měsíci červnu letošního roku, se kromě nich však zúčastní i další sportovci z řad zaměstnanců věznice a přihlášen je ještě jeden další odsouzený muž.

Zajímavosti z projektu Yellow Ribbon Run

  • Běh se žlutou stužkou/Yellow Ribbon Run je projekt, který vznikl díky spolupráci několika subjektů: Vězeňské služby ČR, CSR platformy Business Leaders Forum, RunCzech, Probační a mediační služby ČR a neziskové organizace RUBIKON Centrum, které pomáhá lidem s trestní minulostí začlenit se zpět do společnosti. V letošním roce se v České republice poběží 2. ročník Yellow Ribbon Run.
  • Yellow Ribbon Run bude letos součástí dvou závodů RunCzech běžecké ligy 2017, a to Sportisimo 1/2Maratonu Praha dne 1. dubna a Volkswagen Maratonu Praha dne 7. května. Největší zastoupení běžců bude součástí charitativní běžecké akce O2 Pražské štafety 4x5 dne 14. června, kterou také připravují organizátoři běžeckých akcí pod hlavičkou RunCzech.
  • V roce 2016, kdy se v České republice konal 1. ročník Yellow Ribbon Run, byl celkový počet běžců se žlutou stužkou 32. Mezi nimi bylo 5 odsouzených a 3 běžci po výkonu trestu.
  • V roce 2017 akci podpoří celkem 856 běžců, z nich například 480 poběží O2 Pražskou štafetu 4x5 a 300 celou maratonskou vzdálenost. V současné době jsou přihlášenI aktivní účastníci z 19 zemí, a to například z Francie, Švédska, Dánska, ale také Brazílie, Thajska, Běloruska, Izraele nebo Kazachstánu.
  • Zajímavostí je to, že se mezi běžci nachází také osoby, které se staly oběťmi trestných činů a projekt svojí účastí podporují.
  • Do projektu se letos zapojuje 20 věznic z celkového počtu 35, které se nachází v České republice.
  • Celou maratonskou vzdálenost 42,195 km si na Volkswagen Maratonu Praha troufne zaběhnout 6 aktuálně odsouzených běžců a 1 bývalý odsouzený.
  • O2 Pražskou štafetu 4x5 poběží 13 aktuálně odsouzených běžců spolu s 12 běžci, kteří již svůj trest mají za sebou a 7 z nich jsou klienty RUBIKON Centra.
  • 10 tisíc žlutých stužek, které si běžci a podporovatelé budou moci připnout na všech akcích, vyrobily vlastnoručně odsouzené ve Světlé nad Sázavou.
  • Všech akcí se vedle odsouzených nebo bývalých odsouzených zúčastní také cca 90 zaměstnanců Vězeňské služby České republiky. Další z podporovatelů projektu, Probační a mediační služba, bude zastoupena celkem šedesátkou účastníků a účastnic a za Business Leaders Forum poběží 2 a za RUBIKON Centrum vyběhne 12 zaměstnanců.
Ing. Martina Krutinová - tisk. mluvčí věznice Foto - archiv GŘ VS ČR

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.