Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 21. listopadu se konalo ve středisku Probační a mediační služby v České Lípě vyhodnocení vzájemné spolupráce mezi představiteli Probační a mediační služby, Okresního soudu v České Lípě, Územního odboru Policie České republiky v České Lípě, českolipského Okresního státního zastupitelství a Věznice ve Stráži pod Ralskem. Zúčastněné strany diskutovaly nad sedmnáctiletým vývojem trestní politiky v oblasti uplatňování trestů, které nejsou spojeny s přímým uvězněním a vzájemnou spolupráci hodnotili zástupci všech zmíněných institucí velice kladně.

Počátky spolupráce Věznice Stráž pod Ralskem a střediskem PMS Česká Lípa byly nejisté, neboť zaměstnancům věznice nebylo zcela zřejmé, co přesně mohou od PMS očekávat a jaké bude postavení pracovníků PMS při práci s vězněnými osobami. Ovšem postupem doby bylo stále více patrné, že činnost pracovníků PMS navazuje na práci zaměstnanců věznice a v praxi propojuje penitenciární a postpenitenciární péči věnovanou vězněným osobám. Jedná se zde jak o poradenskou tak i o praktickou činnost. Počáteční obtíže byly postupně vyřešeny, linie spolupráce nastavena a uložené úkoly se dařilo plnit. Navíc se však společná práce začala i dále rozvíjet.

Středisko PMS v České Lípě se například zapojilo do školení zaměstnanců věznice, kdy v rámci povinného vzdělávání sociálních pracovníků umožňuje odborné stáže sociálních pracovnic na středisku. Dále také pracovníci PMS pořádají ve věznici besedy, na kterých seznamují zaměstnance oddělení výkonu trestu s některými specifickými oblastmi činnosti PMS. Tyto informace pak mohou být dále poskytovány vězněným osobám.

Vedoucí střediska Mgr. Petra Špinková navíc umožnila na středisku PMS v České Lípě osvětovou besedu se zástupci orgánů činných v trestním řízení o projetu Křehká šance II.

Na základě velmi dobré spolupráce a předpokladu jejího dalšího úspěšného rozvoje byla vedoucí střediska PMS střediska Česká Lípa Mgr. Petra Špinková přizvána do poradní komise ředitele věznice, kde se bude vyjadřovat k formám a metodám zacházení s odsouzenými.

O tom, že se nejedná pouze o formální plnění stanovených úkolů, ale společnou vzájemně provázanou činnost směřující ke splnění společného cíle, hovoří společná účast na projektech Vězeňské služby a PMS.

Pracovníci Věznice Stráž pod Ralskem a PMS střediska Česká Lípa se společně podíleli na Pilotním projektu Komisí pro podmíněné propuštění. Od podzimu 2008 vytvářeli metodické postupy a formuláře pro zahájení projektu a od roku 2009 byli do projektu přímo zapojeni. Projekt byl ukončen v roce 2012.

Následně opětovně společně připravovali novou metodiku a realizovali školení pracovníků pro navazující projekt Křehká šance I. Tohoto projektu se také v letech 2012 – 2015 účastnili. V současné době se účastní projektu Křehká šance II, který byl zahájen v roce 2016. Navíc od podzimu 2015 do podzimu 2016 ve Věznici Stráž pod Ralskem zajišťovali pracovníci Věznice Stráž pod Ralskem a PMS střediska Česká Lípa v rámci projektu Rozvoj probačních a resocializačních projektů – posílení prevence a ochrany společnosti před opakováním trestné činnosti rekvalifikaci a vzdělávání odsouzených.

Zaměstnanci věznice si na uvedené spolupráci cení nejen již zmíněné kontinuální práce s vězněnými osobami, propojení penitenciární a postpenitenciární péče, ale také poskytované tolik potřebné zpětné vazbě, kdy se dozvídají informace o propuštěných odsouzených, jejich úspěších i nezdarech a mohou tak tyto poznatky využít pro další práci.

Pro následující období je připravován rozvoj spolupráce v oblasti práce psychologa věznice. Ovšem další rozvoj spolupráce je limitován množstvím pracovníků, podílejících se na plnění úkolů. Věznice by uvítala, aby do věznice docházel větší počet pracovníků PMS, kteří by se mohli se věnovat většímu počtu vězněných osob, neboť o kontakt s pracovníky PMS je mezi vězněnými osobami stále větší zájem.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.