Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 6. června (VS ČR) – Dne 5. června se ve Věznici Stráž pod Ralskem konalo taktické cvičení zaměřené na spolupráci jednotlivých složek IZS při mimořádné situaci, ke které došlo ve věznici. Dle scénáře byla navozena situace, při které ve věznici došlo k fiktivnímu požáru. Ten byl způsoben technickou závadou na tiskařském stroji v knihařské dílně Školského vzdělávacího střediska, které se nachází v budově uvnitř areálu věznice. Následně dle modelové situace došlo k rychlému rozvoji požáru a vývinu zplodin hoření. V zasaženém objektu se v tu chvíli nacházelo celkem 34 odsouzených a 6 civilních zaměstnanců. Následně muselo dojít k evakuaci dotčených osob mimo objekt, někteří z nich byli těžce zraněni a popáleni.

V rámci cvičení do věznice postupně přijížděly všechny záchranné složky IZS. Aktivován byl krizový štáb věznice. Do věznice přijelo několik jednotek Hasičského záchranného sboru z České Lípy a Jablonného v Podještědí. Zapojily se také jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Stráže pod Ralskem a Mimoně. Přijelo také několik vozů Záchranné služby. Policie České republiky ve spolupráci s Městskou policií koordinovala dopravu v okolí věznice a zajišťovala bezproblémový průjezd vozů Záchranné služby a hasičů.

Následně probíhala fiktivní likvidace požáru, evakuace a ošetřování postižených osob, jejich transportování do přilehlých nemocnic. Dva těžce zranění museli být vrtulníkem Záchranné služby převezeni do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V průběhu cvičení byla sledována vzájemná komunikace mezi jednotlivými složkami a jejich koordinace. Hlavním cílem cvičení bylo prověřit organizační zajištění a praktické zvládnutí mimořádné situace. Cvičení splnilo vytyčené cíle a prověřilo koordinaci a součinnost jednotlivých složek. Získané poznatky budou sloužit ke zkvalitnění výkonu služby ve věznici a k dalšímu prohlubování spolupráce s jednotlivými složkami IZS.

 

mkr

Sdílet článek

Facebook
Platforma X