Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 3. dubna se konalo slavnostní předávání potvrzení o absolvování kurzu s názvem „Vězňova cesta“. Z rukou 1. zástupce ředitele věznice plk. Mgr. Luďka Oláha, vedoucího projektu Jana Frydrýška z „Mezinárodního vězeňského společenství v České republice“ a kaplana věznice Mgr. Bc. Martina Škody jej převzalo celkem 11 odsouzených, kteří se do prvotního běhu projektu aktivně zapojili.

Program „Vězňova cesta“ je vysoce propracovaný kurz, který probíhá pod záštitou organizace „Prison Fellowship International“ po celém světě. Seznamuje odsouzené s příběhem Ježíše dle Markova evangelia. Ježíš byl také vězněm a odsouzení se s ním tak mohou ztotožnit. Současně se učí vysoce kreativní formou chápat svoji situaci ve vězení i v životě. Pomocí detailně propracovaného, interaktivního programu, který vedou proškolení lektoři, jsou odsouzení vedeni k zodpovědnosti za své činy a ve svých vlastních životech i k lepším rozhodnutím. Důraz je přitom kladen na správnou volbu v jejich praktickém jednání a chování. Pomocí jasných pravidel, daných kurzem, jsou vedeni mimo jiné k dodržování řádu a vytrvalosti, což účastníky vede ke snižování agrese a rozvíjení pozitivních vlastností, tolik potřebných pro bezproblémový život na svobodě. Díky samostudiu se jim navíc otvírá možnost hledání a nalezení nového - duchovního směru v životě, což je jeden z předpokladů, že ho nakonec úspěšně zvládnou.

Ve Věznici Stráž pod Ralskem je vedením kurzu pověřen místní kaplan. Podle svědectví odsouzených, kteří kurzem prošli, má program „Vězňova cesta“ velký přínos. Vedení věznice jej bude do budoucna podporovat.

„Mezinárodní vězeňské společenství v České republice“ pracuje s vězni a propuštěnými v celé řadě projektů. Připomeňme si alespoň projekt „Andělský kemp“ (tábor pro děti odsouzených) či „Andělský strom“ (dárky pro děti odsouzených). Vzniklo v roce 2010 a je součástí největší křesťanské světové dobrovolnické organizace v oblasti vězeňství „ Prison Fellowship International“, která pracuje ve 127 zemích světa.

  Ing. Martina Krutinová – tisk. mluvčí věznice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.