Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Věznice Stráž pod Ralskem od roku 2016 spolupracuje s Oblastní charitou Česká Kamenice v motivačně vzdělávacím projektu „Příprava na nový život“. Projekt je určen pro dobrovolné zájemce z řad odsouzených, připravujících se na propuštění z výkonu trestu. Předpokladem zařazení je především zájem odsouzených o spolupráci i po výstupu z výkonu trestu.

Za organizačního přispění a spolupráce sociální pracovnice věznice se v roce 2018 uskutečnily 3 běhy skupinové práce. Celkem dvanácti skupinových setkání se zúčastnilo 29 odsouzených. Kromě setkání probíhaly také individuální pohovory a písemné kontakty. Hlavními tématy spolupráce bylo především sociální a dluhové poradenství, problematika závislostí a přípravy na výstup z výkonu trestu. Odsouzení dále získali kontakty na organizace působící v jejich místě bydliště, jež by jim mohly účinně pomoci k bezproblémovému návratu do společnosti po propuštění z VTOS. Součástí nabízené pomoci je také možnost bydlení v Komunitním domě Svatý Dismas ve Stráži pod Ralskem. Této nabídky již několik odsouzených využilo. Spolupráce vyvrcholila v měsíci  listopadu 2018 předáním Osvědčení o absolvování projektu . Na základě užitečnosti spolupráce, kladného ohlasu a velkého zájmu odsouzených bude realizace projektu pokračovat i v následujícím roce.

Tento projekt výrazně přispívá k naplňování účelu výkonu trestu odnětí svobody, neboť působí na odsouzené tak, aby snižovali nebezpečí recidivy, svého kriminálního chování a vedli po propuštění soběstačný život v souladu se zákonem. V tomto ohledu je projekt unikátní a zároveň v souladu s koncepcí vězeňství do roku 2025.

Ing. Martina Krutinová - tisk. mluvčí věznice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.