Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 30. března 2022 (VS ČR) - Po několikaměsíční nucené přestávce, která byla spojena především s dodržováním opatření v souvislosti s Covid19, obnovila Věznice Stráž pod Ralskem tzv. extramurální aktivity odsouzených. Při těchto aktivitách mohou vybraní odsouzení opustit dočasně zdi věznice. V měsíci březnu se tak stalo za účelem úklidu okolí zámku Lemberk, kde odsouzení ze strážské věznice pomáhají již tradičně. Tentokrát se úklidu zúčastnili odsouzení ze specializovaného oddílu věznice.

K zámku Lemberk patří také rozsáhlý lesopark a zahrada. Ty vyžadují, zejména v jarních a podzimních měsících, nemalou údržbu. Proto zde již po mnoho let v tomto období pomáhají s nutnými pracemi odsouzení. Práce ani tentokrát nebylo málo. Bylo třeba zpracovat kácené náletové dřeviny, použitelné dřevo následně přemístit na zámek a zbytek zpracovat pomocí štěpkovače. Část odsouzených pracovala také na důkladném vyčištění schodů v přilehlé zahradě. Odměnou za vykonanou práci jim pak bylo občerstvení v podobě opékání špekáčků a kávy podávané zámeckým personálem.

Dle dlouholetých zkušeností mají podobné aktivity s odsouzenými vždy pozitivní dopad na jejich opětovné začlenění do společnosti. Pomocí poctivě vykonané práce, následným uznání a poděkováním jim to pomáhá vytvořit si nový pohled na vlastní budoucnost.

Jako odborný dohled se této akce zúčastnili dva zaměstnanci věznice. Jedním z nich byl kaplan věznice Martin Škoda.    Dle jeho slov se při těchto aktivitách zdaleka nejedná jen o uvědomění si toho, o co odsouzení pobytem ve vězení přicházejí. Důležité je především to, že s nimi někdo opravdově počítá a cení si jejich práce. A právě to je velkou motivací k dalšímu životu bez trestné činnosti po propuštění.

 

mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X