Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Realizovat volební právo ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR  je oprávněna vězněná osoba, která je statním občanem České republiky a která alespoň druhý den voleb dosáhne věku nejméně 18 let. Překážkou ve výkonu volebního práva je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu nebo zbavení způsobilosti k právním úkonům. Vězněná osoba uplatňuje volební právo na základě stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem v místě dislokace věznice, je-li přihlášena k trvalému pobytu v tomtéž volebním okrsku nebo na základě zvláštního seznamu voličů vedeného obecním úřadem v místě dislokace věznice (to se týká většiny vězňů, častější případy), případně na základě voličského průkazu.

Při hlasování ve volbách musí vězněná osoba prokázat svoji totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem. Osobní doklady (pokud je odsouzené osoby mají) jsou uloženy  na oddělení správním, které je odsouzeným osobám předá před volební komisí a poté si je od nich zpět převezme. Volby ve věznici  proběhnou  v soudní místnosti, která se nachází přímo ve věznici,   za přítomnosti volební okrskové komise z Městského úřadu ve Stráži pod Ralskem, do přenosné volební urny. Odsouzené osoby byly  s předstihem poučeny o termínu voleb a jejich průběhu.

Vzhledem k tomu, že velký počet odsouzených chodí do zaměstnání na směny, budou se volby ve věznici konat po oba dva volební dny tak,  aby mohli odvolit všichni, kteří volit chtějí. Volby vězňů se budou konat  v pátek 20. 10. 2017  v době od 16.00 do 20.00 hod. a v sobotu 21. 10. 2017  v době od 9.00 do 11.00 hod.  K dnešnímu dni je ve věznici  776  oprávněných voličů, z toho zájem uplatnit volební právo projevilo 446 vězňů.

Ing. Martina Krutinová - tisk. mluvčí věznice

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.