Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

První letošní medobraní  mají vězni  z Věznice Stráž pod Ralskem za sebou. Minulý týden vytočili z devíti  včelstev celkem 170 kg medu.

V současné době se 14 vybraných vězňů střídavě stará pod dohledem speciálního pedagoga  o 12 včelstev. Kromě běžných činností, souvisejících s péčí o včely, si ale pouze někteří z nich zažili letošní medobraní.  A vyzkoušeli si tak všechny činnosti s ním související.  Od odebrání plástů včelám, odvíčkování speciální vidličkou,  vytáčení v medometu až po plnění do sklenic.

Vězni ve věznici pečují o včely v rámci tzv. Programů zacházení. Věznice ve Stráži pod Ralskem byla jednou z prvních českých věznic, která se v roce 2016 do projektu včelaření zapojila Za dobu realizace projektu včelaření bylo do projektu zapojeno 31 odsouzených mužů, z toho 7 jich bylo již propuštěno.

Druhé  medobraní nás ve věznici ještě pravděpodobně čeká po odkvětu místních lip. Vyprodukovaný med dostanou vězni, kteří se o včely starali, pro své příbuzné a bude jím v zimě slazen čaj pro vězně umístěné ve věznici. Med bude ale také sloužit jako nevšední dárek pro pracovní návštěvy  a delegace. Sklenice budou k tomuto účelu označené speciální etiketou, ze které bude zřejmé, že med pochází z Věznice Stráž pod Ralskem.

Ing. Martina Krutinová - tisk. mluvčí věznice

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.