Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 14. června (VSČR)- Závěrečné zkoušky ve výučním oboru obráběč kovů v letošním školním roce úspěšně vykonalo 19 učňů z řad odsouzených. Ke zkouškám se dostavil i jeden bývalý žák, který byl již propuštěn. I on úspěšně zkoušku vykonal a získal tak výuční list, který je platný ve všech zemích Evropské unie.

Závěrečné zkoušky, podle jednotného zadání pro všechny učiliště, žáci skládají ze tří částí: písemné, praktické a ústní. Písemné zkoušky probíhaly ve dnech 3. - 5. 6. 2024, probíhaly elektronickou formou. Program v počítači vygeneroval z banky úkolů individuální test pro každého žáka. Písemná zkouška, která trvala 240 minut, se skládá z technické dokumentace, určování nástrojů, materiálů, lícování, výpočtů řezných podmínek, kuželovitosti, ozubených kol, technologického postupu a závěrečného testu s 25 otázkami.  Ve dnech 4. - 7. 6. 2024 žáci, v dílnách odborného výcviku, absolvovali praktickou zkoušku zhotovením výrobku dle výkresové dokumentace. Závěrečné ústní zkoušky, před odbornou komisí, odsouzení skládali ve dnech 13. – 14. 6. 2024. Dne 17. 6. proběhne slavnostní předání výučních listů. Získaný výuční list zvyšuje odsouzeným šanci získat po výkonu trestu kvalifikované zaměstnání.

Po vykonání závěrečné zkoušky se mohou žáci hlásit do dalších odborných kurzů, jako např. Kurz CNC obrábění, ve kterém se odsouzení učí základům modelování v programu SolidWorks, programování a obsluze CNC frézky.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.