Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Za přítomnosti významných hostů, v čele s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem a generálním ředitelem VS ČR Petrem Dohnalem, proběhlo ve Věznici Rýnovice dne 27. září slavnostní zahájení výstavy k 50. výročí založení věznice.

„Děkuji za pozvání, velmi oceňuju, že se v Rýnovicích daří zaměstnávat odsouzené, i když zde už není tak velký závod, jako byl národní podnik LIAZ. Zaměstnanost 76 procent je skvělé číslo,“ ocenil práci týmu rýnovické věznice ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Generální ředitel VS ČR poděkoval všem zaměstnancům rýnovické věznice za nelehkou práci, kterou zde odvádějí. „Ještě v nedávné době byla práce ve věznicích brána jako nevýznamná, dnes však vidíme, že opak je pravdou. Naši příslušníci i občanští zaměstnanci se starají o resocializaci odsouzených a bezpečnost naší společnosti. Věznice se také, například, zapojují do mnoha charitativních projektů jako je například spolupráce s dětskými domovy. Vězeňská služba má v současné době své významné místo mezi bezpečnostními složkami České republiky“ doplnil Dohnal. Ředitel věznice Rýnovice Vlastimil Kříž v úvodním slově poděkoval všem zaměstnancům za jejich náročnou, ale přitom tak společensky významnou práci. Vzpomenul i na bývalé zaměstnance, kteří se podíleli na budování a rozvoji věznice a zdůraznil, že je dobré se alespoň na okamžik zastavit, ohlédnout a připomenout si podstatné okamžiky ze života této dynamické instituce. Během oficiální části programu převzali z rukou generálního ředitele ocenění vedoucí pracoviště GIBS Liberec, ředitel Věznice Bautzen a také zaměstnankyně Věznice Rýnovice, jejíž profesní život je výlučně spjat s věznicí a v letošním roce oslaví své pracovní jubilem – 50 let. Celou akci doprovázel houslový virtuos František Lamač s pěveckým doprovodem Ludmily Dostálové. Na závěr vystoupila s krátkou pozvánkou na prohlídku výstavy tisková mluvčí Věznice Rýnovice Monika Králová. Během prohlídky výstavy měli hosté i zaměstnanci věznice příležitost neformálně pohovořit za doprovodu hudebního vystoupení slovenské gospelové kapely F6.

Před samotným zahájením výstavy si přítomní hosté, za doprovodu vedení věznice a odborného personálu, prohlédli střeženou část věznice. Navštívili např. Školské vzdělávací středisko, Oddíl ochranné léčby protitoxikomanické a protialkoholní, Oddíl se zesíleným stavebně technickým zabezpečením, pracoviště odsouzených i Uzavřený oddíl. I pro odsouzené byl tento den výjimečným. Kromě dobrého oběda pro ně byl v dopoledních hodinách připraven koncert romské gospelové kapely F6.

Výstavu v prostorách administrativní budovy věznice, která mapuje činnost věznice v historickém kontextu, bude moc zhlédnout také veřejnost a to v měsících říjen a listopad – každou středu od 14,00 do 15,00hod.

  Ohlasy v médiích: MF Dnes - zde Televize RTM - zde Jablonecký deník - zde Liberecká drbna - zde Publikace vydaná u příležitosti 50. výročí založení věznice zde

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.