Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Od 1. 10. 2017 nabyla účinnosti novela trestního zákoníku a zákona o výkonu trestu odnětí svobody, na jejímž základě bylo ve Věznici Rýnovice zřízeno oddělení s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení a oddělení s ostrahou se středním stupněm zabezpečení. Přeřazení odsouzeného do mírnějšího typu věznice je již plně v kompetenci ředitele věznice a pro odsouzené se jedná o silný motivační prvek. Při přeřazení se přihlíží zejména k tomu, zda odsouzený plní program zacházení, jaké je jeho chování a celkový přístup k výkonu trestu odnětí svobody.

 

Ve dnech 30. 8 – 1. 9. 2018 proběhly, na základě analýzy stavu využití oddílů určených k výkonu trestu odnětí svobody, změny ve struktuře jednotlivých oddílů a bylo přestěhováno téměř 200 odsouzených. K této změně došlo zejména z důvodu ujednocení motivačních prvků a zlepšení podmínek pro odsouzené. Odsouzeným na oddílech se středním stupněm zabezpečení je zpřístupněn vlastní vycházkový dvůr využitelný cca 5 – 6 hodin denně, dojde zde k postupnému zřizování kuchyněk, je zde snadnější možnost využívání institutu opuštění věznice a větší možnost zařazování odsouzených na pracoviště mimo střeženou část věznice.

Výstupní oddíl byl přemístěn z vysokého do středního stupně zabezpečení a to důvodu ustanovení § 11a, vyhlášky č. 345/1999, kterou se vydává řád výkonu trestu odnětí svobody, kdy v rámci zmiňovaného ustanovení mohou být odsouzení, u nichž je realizován program výstupního zacházení, přeřazeni do nižšího stupně zabezpečení. Touto změnou se navýšila kapacita Výstupního oddílu o 50% a zároveň se otevřela možnost využití tohoto oddílu pro celou věznici.

V rámci změny struktury oddílů došlo také k přemístění Bezdrogové zóny z vysokého do středního stupně zabezpečení. Do této zóny budou umisťováni odsouzení, kteří byli na základě dlouhodobého plnění programu zacházení a abstinenci od návykových látek přeřazeni do středního stupně zabezpečení a jejich motivace k abstinenci nadále trvá. Jedná se o vhodný mezistupeň mezi vysokým stupněm zabezpečení a životem na svobodě, kdy v případě selhání lze odsouzeného přeřadit zpět do vyššího stupně zabezpečení.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.