Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Začátek nového roku je tím nejvhodnějším obdobím pro ohlédnutí se a bilancování toho, co se nám v roce minulém povedlo a co by bylo vhodné ještě zlepšit. Rok 2018 byl pro Věznici Rýnovice rokem úspěšným. Došlo k celé řadě pozitivních změn v oblasti budování lepších podmínek pro zaměstnance i odsouzené, opodstatněných změn personálních, ale také změn v systému práce na jednotlivých odděleních věznice.

Rok 2018 lze stejně tak, jako roky předešlé, označit jako úspěšný v oblasti oprav a investic. Zejména došlo v posunu v rekonstrukci inženýrských sítí a komunikací, kde odborná firma zpracovává studii. Ta se potom stane výchozím podkladem pro zpracování investičního záměru. V rámci investic jsme pořídili malý kolový nakladač s příslušenstvím. Podařilo se uskutečnit akci 4 vrty podzemní vody, které jsou prvním krokem k soběstačnosti v zásobování věznice vodou. Celkový objem investic v letošním roce je cca 3.300.000 Kč. Dařilo se nám i v plánovaných opravách i opravách, které jsme prováděli vlastními silami. K nevýznamnějším patří oprava střechy objektu Psinec, oprava vnitřních rozvodů vody, kanalizace a topení na Ubytovně C, oprava oplocení nestřežené části věznice. Byly opraveny a vybaveny strážní věže č. 2 a 3. Významnou akcí byla výměna venkovního osvětlení kolem střežené části věznice. Byla vyměněna okna ve Výrobní hale 3, stará kopilitová stěna a prosklení vestibulu na administrativní budově. Pracuje se na výměně podlahových povrchů na Ubytovně C. Nadále je věnována pozornost zlepšování zázemí pro zaměstnance. Bylo rekonstruováno sociální zařízení na ubytovně pro zaměstnance a opraveno sociálního zařízení u velké kulturní místnosti. Celkově se jedná o opravy v hodnotě cca 15.000.000 Kč. V roce 2019 budeme pokračovat v rekonstrukci rozvodů vody, kanalizace a topení, elektroinstalace na Výrobní hale 3, elektroinstalace na AB, bude zrekonstruováno sociální zařízení ve 4. NP na administrativní budově. Začínáme pracovat na projektové dokumentaci venkovního osvětlení uvnitř střežené části věznice a venkovního osvětlení v nestřežené části věznice. Budeme se zabývat i možností zateplování jednotlivých objektů. Těžiště našeho úsilí bude investiční záměr rekonstrukce inženýrských sítí a komunikací.

Pozitivní jsou i výsledky v hospodářské činnosti, kdy i přesto, že jsme ukončili vztahy s některými smluvními partnery, je hrubý hospodářský výsledek ke konci roku 2018 cca 5.200.000 Kč.  Z provozních prostředků bylo průběhu roku vydáno cca 1.100.000 na opravy a údržbu a 1.200.000 Kč na dlouhodobý hmotný majetek. Ve střežené části vznikla dvě nová pracoviště Vzduchotechnika a Plasty

Z Fondu kulturních a sociálních potřeb byly poskytovány zápůjčky zaměstnancům na stavební úpravy a nákup bytového zařízení. Byla pořádána celá řada akcí jako např. Společný ples složek IZS, Mikulášská besídka, Den českého vězeňství, společně se setkáním veteránů. Pro rok 2018 byl stanoven limit pro zaměstnance ve výši 8 300 Kč a je předpoklad, že dojde k jeho navýšení.

V rámci celoživotního vzdělávání formou kurzů, školení, specializačních výcviků, zdokonalovacích jazykových kurzů a porad proběhlo v roce 2018 celkem 137 akcí. Pořádané oborné semináře a kurzy postihly prakticky všechny oblasti pracovních činností našich zaměstnanců a ve většině případů byly reakcí na aktuální situaci ve vězeňství. /Radikalizace, tetování, čerpání Evropských fondů, metody zacházení s uživateli drog/.

V roce 2018 bylo odměněno celkem 125 příslušníků /uděleno 457 odměn/, dalším 32 příslušníkům bylo uděleno celkem 39 kázeňských odměn. Občanských zaměstnanců bylo odměněno 91 /uděleno 419 odměn/. 23 zaměstnanců bylo na návrh ředitele věznice oceněno GŘ VS ČR medailí / plaketou.  Od počátku roku 2018 byli kázeňsky řešeni celkem 3 příslušníci. Osmi občanským zaměstnancům bylo písemně vytknuto porušení pracovních povinností.

V rámci „Dnů IZS“ a dalších společenských akcí, včetně zahraničních, zaměstnanci věznice prezentují práci VS ČR Věznice Rýnovice široké veřejnosti, což je vnímáno jako budování dobrého jména celého bezpečnostního sboru.

Rok 2018 byl pro věznici významný také tím, že jsme si celou řadou akcí připomněli 50. výročí založení Věznice Rýnovice. Dne 1. srpna 1968 se začala psát každodenní historie tohoto vězeňského zařízení, umístěného na okraji města Jablonec nad Nisou.

Z pohledu managementu se jednalo o náročné období plné nesnadných úkolů, které lze hodnotit jako velmi dobře zvládnuté.

(mon)

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.