Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V pátek 15. června byl v polském městě Sztum zahájen 27. ročník celopolské a 15. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2018. Českou republiku reprezentovalo 19 věznic, s uměleckými a výtvarnými díly 73 odsouzených mužů i žen. Své výrobky zde dále vystavovalo 150 vězňů z Polska, 20 odsouzených ze sedmi věznic z Litvy a 8 odsouzených ze dvou věznic z Německa. Úroveň vystavovaných děl byla vysoká. V kategorii zahraničních účastníků se na předních místech umístily Věznice Rýnovice, Věznice Opava, Věznice Světlá nad Sázavou, Věznice Příbram a Věznice Jiřice.

Cílem výstavy je popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací a ocenit ty nejlepší. Oficiálnímu zahájení výstavy byli přítomni zástupci Ministerstva spravedlnosti Polské republiky, Generálního ředitelství Polska, zástupci ozbrojených složek, funkcionáři města i zástupci církví. Slavnostního zahájení se zúčastnila česká delegace v čele s  ředitelem Věznice Rýnovice plk. Mgr. Vlastimilem Křížem, který převzal všechna ocenění pro české věznice.

Součástí letošní jubilejní výstavy byla konference na téma „Zaměstnání jako významný faktor úspěšné resocializace odsouzených“, která se konala na fakultě společenských věd Univerzity v Gdaňsku a zúčastnili se jí zástupci všech polských věznic, zaměstnanci soudů i studenti fakulty. Se svým příspěvkem vystoupil ředitel Věznice Marijampolé, ředitel Věznice Sztum, ředitel věznice Görlitz i ředitel rýnovické věznice plk. Mgr. Vlastimil Kříž, který pohovořil o zkušenostech se zaměstnáváním odsouzených ve Věznici Rýnovice.

Během zahraniční cesty ředitelé Věznice Rýnovice a litevské Věznice Marijampolé podepsali Dohodu o vzájemné spolupráci. Společně si pak prohlédli prostory nově zrekonstruované Věznice Sztum.

  (mon)  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.