Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 2. října (VS ČR) - V pátek 27. září byl v polském městě Sztum zahájen 33. ročník celopolské a 20. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2024. Českou republiku zde reprezentovalo 11 věznic, s uměleckými a výtvarnými díly 21 odsouzených mužů i žen. Jedním z témat, kterému byla výstava věnována, byla vzpomínka na Wincenta Witose, vůdce lidového hnutí v Polsku, v souvislosti se 150. výročím jeho narození. Obraz “Známka s Wincetem Witosem“ odsouzené Henriety Kissové z Věznice Světlá nad Sázavou získal speciální ocenění porotců výstavy.

Během slavnostního ceremoniálu v Centru kultury Sztum byli oceněni nejlepší umělci. V kategorii zahraničních účastníků byli oceněni (tzv. „Individuálním oceněním“) odsouzení a odsouzené z věznic Heřmanice, Všehrdy, Praha Ruzyně, Břeclav, Kuřim a Stráž pod Ralskem.  Odsouzení z věznic z ČR se v letošním roce znovu úspěšně zapsali do historie výstavy a obstáli v konkurenci 110 vězňů z Polska a 11 odsouzených z Litvy v kategorii výtvarné umělecké práce.

Organizátoři výstavy při jejím zahájení vyjádřili poděkování všem odborným zaměstnancům Vězeňské služby ČR, kteří zapojují vězně do tvůrčích činností, a díky nimž se daří popularizovat vězeňskou tvořivost široké veřejnosti. Cílem výstavy bylo, jako již tradičně, popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací, včetně ocenění těch nejlepších. Hlavním spoluorganizátorem za Českou republiku je od počátku konání výstavy Věznice Rýnovice.

Spolupráce s Věznicí Sztum a Centrem kultury Sztum trvá bezmála dvacet let. Při slavnostním ceremoniálu předal zástupce Generálního ředitelství Vězeňské služby Polské republiky, jako výraz ocenění této dlouholeté a úspěšné spolupráce, řediteli Věznice Rýnovice, plk. Mgr. Petru Veselému, „Bronzovou medaili za zásluhy ve vězeňství“, vyznamenání, které udělil Ministr spravedlnosti Polské republiky. Jako další z oceněných přítomných funkcionářů byl ředitel Věznice Sztum, pplk. Miroslaw Detmer, kterému Generální ředitel Vězeňské služby ČR, genmjr. Mgr. Simon Michailidis, MBA, svým rozhodnutím udělil „Medaili Vězeňské služby České republiky za zásluhy o rozvoj“. Toto ocenění byl předáno z rukou plk. Mgr. Petra Veselého.

Před slavnostním zahájením výstavy připravili pracovníci Věznice Sztum pro zahraniční delegaci Vězeňské služby z ČR a Litvy krátkou exkurzi, při které bylo možné zhlédnout vnitřní prostory Věznice Sztum, nově zbudovanou halu určenou pro zaměstnávání odsouzených, a zdejší školské vzdělávací středisko. V rámci dalšího doprovodného programu pro zahraniční delegace proběhla den po výstavě návštěva Muzea Stutthof, koncentračního tábora z dob 2. světové války, zbudovaného ve městě Sztutowo. Program byl poté ukončen neformálním setkáním zahraničních delegací s pracovníky Věznice Sztum v prostorech místního sboru dobrovolných hasičů Sztum.     

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.