Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V pátek 7. června byl v polském městě Sztum zahájen 28. ročník celopolské a 16. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2019. Českou republiku reprezentovalo 19 věznic, s uměleckými a výtvarnými díly 67 odsouzených mužů i žen. Své výrobky zde dále vystavovalo 130 vězňů z Polska, odsouzení z Litvy a z Německa. Úroveň vystavovaných děl byla vysoká. V kategorii zahraničních účastníků se na předních místech umístily Věznice Ostrov, Věznice Pardubice, Věznice Horní Slavkov, Věznice Rýnovice, Věznice Opava, Věznice Světlá nad Sázavou, Věznice Teplice a Věznice Praha - Ruzyně.

Cílem výstavy je popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací a ocenit ty nejlepší. Oficiálnímu zahájení výstavy byli přítomni zástupci Ministerstva spravedlnosti Polské republiky, Generálního ředitelství Polska, zástupci ozbrojených složek, funkcionáři města i zástupci církví. Slavnostního zahájení se zúčastnila česká delegace v čele se zástupcem ředitele Věznice Rýnovice Karlem Charvátem, který převzal všechna ocenění pro české věznice.

V rámci programu zahraniční delegace také navštívily Věznici Sztum a středisko Hasičské záchranné služby ve Sztumu, kde jim byla představena činnost této složky.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.