Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve Věznici Rýnovice dnes proběhlo, za účasti generálního ředitele Vězeňské služby České republiky Petra Dohnala, mimořádné shromáždění. Sešli se zde vedoucí jednotlivých oddělení, vedení věznice a další hosté, aby společně vyhodnotili činnost věznice za období posledních čtyř let a rozloučili se s Vlastimilem Křížem, který k 31. 5. 2019, na základě vlastní žádosti, opouští nejen funkci ředitele Věznice Rýnovice, ale i bezpečnostní sbor, ve kterém hodnotně strávil více jak polovinu svého dosavadního života.

Plukovník Vlastimil Kříž ve Vězeňské službě České republiky pracuje již od roku 1996. Ředitelem Věznice Rýnovice je od 1. 1. 2015. Jeho více jak čtyřleté působení bylo pro věznici obdobím budování lepších podmínek pro zaměstnance, ale i odsouzené, obdobím řady změn jak personálních, tak v systému práce na jednotlivých odděleních věznice. Jako ředitel vždy jednoznačně kladl důraz na komplexní bezpečnost věznice, vysoké procento zaměstnanosti, na práci s odsouzenými s cílem dosáhnou změny jejich smýšlení a uvědomění si viny za spáchané trestné činy. Systematicky a úspěšně pracoval na vytváření pozitivního obrazu vězeňské služby u odborné i laické veřejnosti.

V loňském roce věznice oslavila 50. výročí od jejího založení. Stav budov i výrobních hal byl již dlouhodobě nevyhovující a neodpovídal běžnému standardu. Od roku 2015 se podařilo realizovat mnoho akcí, které přímo, či nepřímo zlepšily pracovní zázemí a přispěly ke zvýšení efektivity práce. Investovalo se i do zvýšení bezpečnosti, došlo k výměně běžného oplocení zakázaného pásma za „žiletkový“ plot a výměně venkovního osvětlení za moderní úsporné prvky se sníženou mírou světelného smogu. Celkově si rekonstrukce a opravy, za období 2015 - 2019 vyžádaly více jak 60 milionů. Za velmi významnou akci, která přinese věznici nemalé úspory při platbách za stočné, bylo zahájení provozu čtyř hloubkových podzemních vrtů vody.

V oblasti zaměstnávání se dařilo zřídit mnoho pracovních míst, vybudovat a revitalizovat nová pracoviště, navázat nové kontakty s obchodními partnery. Proběhlo několik workshopů a pracovních snídaní se stávajícími i potencionálními zaměstnavateli, jejichž tématem nebylo pouze zaměstnávání ve VTOS, ale také po výstupu z výkonu trestu. Podařilo se tak odstranit některé mýty a předsudky, které zaměstnávání vězňů obestírá. Během posledních dvou let věznice zintenzivnila vzájemnou spolupráci s ÚP v Jablonci nad Nisou. Byly zorganizovány čtyři přednášky pro odsouzené, 2 z toho přímo na pracovišti ÚP v Jablonci nad Nisou. Dále probíhají rekvalifikace – svářečský kurz.

Významné 35. výročí své činnosti oslavilo také Školské vzdělávací středisko Rýnovice. Odsouzení se zde mají možnost vyučit v oboru obráběč kovů.  Výuční list, ze kterého není patrné, že jej odsouzený získal ve výkonu trestu, převzalo z rukou plukovníka Vlastimila Kříže 103 odsouzených. Školské středisko bylo v průběhu posledních let vybaveno moderní technologií, jako např. multimediální tabule, 3D tiskárna. Na základě toho vznikly nové kurzy, které výrazně zvyšují odsouzeným šanci se uplatnit na trhu práce. Odsouzení se rovněž prochází výukou na číslicově řízených strojích. Jejich znalosti jsou srovnatelné s ostatními uchazeči o práci z civilního prostředí.

Systémové a organizační změny v posledních letech zaznamenali nejen zaměstnanci, ale také odsouzení. Na všech oddílech byly umístěny telefonní automaty, které umožňují odsouzeným kontakt s rodinou. Během srpna 2016 došlo ve věznici ke změně místa, kde probíhají návštěvy odsouzených. Nově se konají v prostorách vězeňské jídelny, kterou si odsouzení sami zvelebili. Ve dnech 30. 8 – 1. 9. 2018 proběhly, na základě analýzy stavu využití oddílů určených k výkonu trestu odnětí svobody, změny ve struktuře jednotlivých oddílů a bylo přestěhováno téměř 200 odsouzených. K této změně došlo zejména z důvodu ujednocení motivačních prvků a zlepšení podmínek pro odsouzené. Velkou motivací pro odsouzené je výrazné navýšení extramurálních aktivit- brigád, vycházek, ale i návštěv s rodinou mimo věznici. Proběhla celá řada akcí pro odsouzené, jako např. koncerty, besedy se zajímavými osobnostmi. Velmi přínosná byla akce pro rodiny s dětmi pod názvem Den s dítětem. Jednalo se o jeden z projektů Mezinárodního vězeňského společenství. Vybraní odsouzení tak mohli prožít mimořádný den se svými dětmi a partnerkami, za což velmi děkovali a přispělo to k posílení sociálních vazeb odsouzených. V srpnu 2016 byl ve věznici slavnostně zahájen projekt chovu včel. O tato včelstva se, v rámci volnočasové aktivity, starají vybraní odsouzení a podařilo se již vytočit téměř 80kg kvalitního medu.

Věznici se dařilo i v oblasti pozitivní prezentace. Odsouzení se v rámci extramurálních aktivit podílejí na úklidu města Jablonec nad Nisou a jeho okolí. Věznice převzala patronát nad Památníkem obětem druhé světové války v Rýnovicích, kde provádí pravidelnou údržbu. Kromě těchto pravidelně se konajících akcí pomohli odsouzení při sněhové kalamitě s odklízením sněhu v Jablonci nad Nisou, prováděli zahradnické práce a mytí oken v řadě jabloneckých škol, v Domě dětí a mládeže Vikýř, v Domově důchodců v Jabloneckých Pasekách. Vězni se také podíleli na přestavbě prostor Oblastního spolku ČČK v Jablonci nad Nisou nebo pomáhali při přípravě a organizaci závodů psích spřežení, Mistrovství České republiky v Zásadě. Výrobky, které vznikají v zájmových aktivitách, byly také často věnovány. Např. do Muzea perníků v Pardubicích věznice darovala perníkový betlém, který může potěšit návštěvníky. V zahradách psychiatrické nemocnice Kosmonosy bylo umístěno osm ptačích budek a pět hmyzích hotelů, které vyrobili odsouzení. Seniory v Domově důchodců v Jabloneckých pasekách potěšilo během loňských vánočních svátků 200 perníkových andělů. Odsouzení sami přicházeli s žádostmi o možnost pomoci druhým. V prosinci 2018 uspořádali sbírku a vytvořili Mikulášské balíčky pro děti z Dětského domova v Jablonci nad Nisou. Sbírky se zúčastnilo více jak 50 odsouzených.

Věznice se aktivně podílí na programu prevence kriminality ve školách. Každoročně probíhá ve věznici kolem 20 exkurzí pro žáky základních, středních i vysokých škol. Vzhledem k nedostatku programů pro děti je o tyto akce velký zájem a téměř ve všech případech do věznice přichází následná poděkování.

Věznice každým rokem spolupracuje na přípravě celé řady akcí, určených pro odbornou i laickou veřejnost, které probíhají v rámci libereckého kraje, ale i mimo něj. Jedná se např. Den Integrovaného záchranného systému v Jablonci nad Nisou, Přeshraniční setkáni složek Integrovaného záchranného systému v Albrechticích, Dny pro duševní zdraví, které každoročně, u příležitosti Světového dne zdraví, pořádá v obci Kosmonosy psychiatrické nemocnice, Helicopter Show v Hradci Králové, Dětský den s Čs. obcí legionářskou v libereckém sportovním areálu Vesec, Soutěž mladých zdravotníků, či netradiční vytrvalostně zdravotnická soutěž „Dobývání ztraceného záchranáře“. Na většině akcí prezentuje věznice svoji práci prostřednictvím informačního stánku a dynamickými ukázkami zákroku proti vězněným osobám a ukázkami služební kynologie.

V posledních letech probíhá úzká spolupráce s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, magistrátem města Jablonec, Oblastním spolkem ČČK Jablonec nad Nisou a dalšími organizacemi. Společně s Policií ČR, Městskou Policií a HZS věznice organizuje pro své zaměstnance i jabloneckou veřejnost „Společný ples“, který se stal významnou událostí města Jablonec nad Nisou. Naše práce byla dne 1. listopadu 2016 oceněna, kdy ředitel Věznice Rýnovice plk. Mgr. Vlastimil Kříž, z rukou primátora města Jablonec nad Nisou Ing. Petra Beitla, převzal medaili Gratias Tibi Ago – Vzdávám Ti dík. Tato medaile byla vyražena k 150. výročí města Jablonec nad Nisou a je slavnostně předávána osobnostem, jako poděkování za práci pro město.

Pokračuje zahraniční spolupráce s polskou Věznicí Sztum a nově také s litevskou věznicí Mariampolé. Věznice Rýnovice je koordinátorem za ČR a spoluorganizátorem Mezinárodní výstavy v polském Sztumu, kde jsou každoročně vystavována díla vězňů z více jak poloviny českých věznic. S některými díly se mohla seznámit i jablonecká veřejnost u příležitosti výstavy s názvem „Okno do duše“, kterou věznice uspořádala v prosinci 2015 v Galerii Franze Riegra v Rýnovicích. Byla zde také vystavena podrobná maketa Věznice Rýnovice, kterou rýnovičtí vězni vyráběli téměř 4 roky a dnes zdobí kulturní místnost věznice.

Vedení věznice, společně s odborovou organizací nezapomínala také na zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, pro které pravidelně organizuje celou řadu kulturních a sportovních akcí. Každoročně se pro děti zaměstnanců koná Dětský den, Mikulášská besídka, Velikonoční odpoledne, Střelecká soutěž “O vánočního kapra“ i Den otevřených dveří pro rodinné příslušníky. V rámci Oslav Dne českého vězeňství ředitel věznice předal zaměstnancům celou řadu ocenění, které jim udělil generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal.

Pozitivní obraz věznice aktivně vytvářela také prostřednictvím webových stránek, kde byla veřejnost aktuálně informována o dění ve věznici. Během roku 2018 byla vydána publikace k 50. výročí založení věznice a veřejnosti byla zpřístupněna výstava mapující historii i současnost Věznice Rýnovice. Směrem k médiím vedení věznice v posledních letech prosazovalo proaktivní komunikaci. Byla odvysílána celá řada reportáží o zaměstnávání, vzdělávání odsouzených a další. V dubnu 2018 se věznice podílela na tvorbě publicistického pořadu Střepiny, který odvysílala TV Nova. Jednalo se o vězeňský speciál, který umožnil divákům alespoň na chvilku nahlédnout do věznic a ukázat veřejnosti, jak vězeňská služba funguje.

Toto je jen stručný výčet toho, co vše se podařilo ve Věznici Rýnovice za uplynulé období více jak 4 let realizovat, vybudovat a nastavit. Vlastimil Kříž na závěr poděkoval všem zúčastněným za spolupráci a popřál zaměstnancům věznice hodně sil a pevné odhodlání k tomu, aby se v nastoleném trendu budování lepších podmínek pro zaměstnance i odsouzené a rozvoje interpersonálních vztahů kontinuálně pokračovalo.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.