Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RAPOTICE 20. ledna (VS ČR) - Být příslušníkem Vězeňské služby České republiky se pomalu stává prestižním zaměstnáním a nemůže ho vykonávat každý. Uchazeč musí splňovat náročné požadavky, kam patří například fyzická, zdravotní a osobnostní způsobilost, trestní bezúhonnost a minimálně středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou. Odměnou úspěšnému uchazeči je potom pravidelný služební příjem, základní doba služby příslušníka 37,5 hodiny týdně, 6 týdnů dovolené v kalendářním roce, nárok na výsluhový příspěvek a čtrnáctidenní ozdravné pobyty. Mezi další zaměstnanecké benefity patří příspěvek na stravování, na dovolenou, možnost čerpání z FKSP. Příslušník vězeňské služby nesmí být členem politické strany/hnutí a nesmí podnikat.

Jak se stát příslušníkem VS ČR

Pokud takové podmínky splňujete, podáte si přihlášku a podrobíte se přijímacímu řízení, které trvá obvykle dva měsíce. Fyzická způsobilost se prokazuje testy tělesné zdatnosti, zdravotní způsobilost je posouzena lékařem VS ČR a osobnostní způsobilost se prověřuje psychologickým vyšetřením, které trvá asi čtyři hodiny. Test fyzické zdatnosti se skládá z následujících cviků: člunkový běh 4 x 10 m, celomotorický test (po dobu 2 minut opakovaně stoj spatný - dřep - leh na břiše - dřep - stoj spatný), klik - vzpor ležmo (opakovaně) - hodnotí se počet správně provedených cviků bez přerušení, běh na 1000 m na čas.

Pokud uspějete, čeká vás základní odborná příprava. Akademie VS ČR sídlí ve Stráži pod Ralskem. Výuka navazuje na přípravné období, které frekventant stráví v organizační jednotce, přičemž je realizována přednáškovou a výcvikovou formou s dobou trvání zpravidla 12 týdnů, není-li stanoveno jinak. Výuková a výcviková část základní odborné přípravy je ukončena závěrečnou klasifikací z jednotlivých předmětů a komplexní závěrečnou zkouškou, na jejichž základě obdrží absolvent vysvědčení a osvědčení.

Přijetí do služebního poměru je v první fázi na dobu určitou – konkrétně 3 roky. Pokud na konci této doby dosahujete dobrých výsledků a složíte služební zkoušku, služební poměr se mění na dobu neurčitou.

Je to mimořádně náročná práce, ale když ji děláte svědomitě, odmění vás pocitem, že vykonáváte něco, co má smysl. genmjr. PhDr Luděk Kula - české vězeňství 6/2005

A proč zrovna Věznice Rapotice?

Zeptali jsme se několika strážných a dozorců, jak se jim práce ve věznici líbí:

R.L.: Jsem ve věznici skoro 10 let. Mám tu spoustu přátel, je tu skvělý kolektiv. S některými jezdíme taky na společné dovolené.

P.V.: Minimálně měsíc dopředu vím, jak budu mít poskládané služby. Můžu si rozplánovat svůj volný čas.

M.N.: Sloužím víc jak 15 let a jezdím každoročně na ozdravné pobyty. 14 dní v Krkonoších s ubytováním a plnou penzí zdarma se mi fakt líbí.

J.B.: Rád chodím do posilovny a ve věznici je posilovna přímo pro zaměstnance.

KJ.: Směnný provoz čtyři dny v práci a čtyři dny doma mi vyhovuje. Můžu se věnovat rodině a svým koníčkům.

MM.: Líbí se mi kolegialita spolupracovníků.

V případě vašeho zájmu o přijetí k VS ČR Věznici Rapotice vám více informací poskytnou personalisté:  tel.: 546 433 212, 546 433 211.

jad

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.