Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RAPOTICE 1. května (VSČR) Účast a ukázka činnosti příslušníků z Věznice Rapotice na akci náměšťské letecké základny

Dne 1. května 2024 uspořádalo vojenské letiště Náměšť nad Oslavou znovu po šestileté pauze den otevřených dveří. Téměř 38 000 návštěvníků mohlo mimo jiné sledovat akrobatickou leteckou ukázku letounu Gripen. Kvůli větrnému počasí se naopak nekonaly vyhlídkové lety, zrušený byl také parašutistický výsadek. Množství techniky si ale lidé mohli prohlédnout na zemi. Vystavený byl i dopravní letoun CASA C-295 nebo tank Leopard, který budil velký zájem stejně jako nové vrtulníky Viper a Venom, které armáda koupila ze Spojených států.

                  V pestrém programu zaujal návštěvníky i stánek Vězeňské služby ČR, kterou na této akci reprezentovala Věznice Rapotice. Zde byla vystavena používaná výzbroj a výstroj, vitrína se zajištěnými zakázanými předměty a své místo zde měl i personalista s náborovým propagačním materiálem. K nahlédnutí byla přistavena tři transportní vězeňská vozidla. V průběhu dne pod vedením npor. Mgr. Ladislava Hvězdy předvedlo divákům jedenáct příslušníků z Věznice Rapotice   napínavý adrenalinový zákrok – napadení eskortního vozu. Své dovednosti a umění ukázal také přítomný psovod se služebním psem. Tato  vhodná, profesionální a nenásilná prezentace věznice může případné zájemce v budoucnu přivést do řad našich zaměstnanců.

                Při předchozím ročníku dne otevřených dveří v roce 2018 navštívilo náměšťskou základnu kolem 30 000 armádních příznivců. Dnešní velký zájem armáda očekávala i s ohledem na delší dobu nekonání akce, která se až do roku 2018 konala každé dva roky. V okolí základny bylo připraveno 10 000 parkovacích míst a rezervní plochy, které se všechny zaplnily. Areál se otevřel před devátou hodinou. Dopravu usměrňovala Policie ČR.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.