Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RAPOTICE 12. říjen (VSČR) Poslední den výkonu trestu odnětí svobody skončil a odsouzený se konečně vydává na cestu z vězení. Resocializační programy mu mohou napovědět, kterým směrem se má vydat

Propouštěcí lejstro  v jedné ruce a kufr v druhé. Odsouzený opouští bránu Věznice Rapotice a vydává se cestou na vlak na nejbližší nádraží. Pokud tedy nemá odvoz. Cesta vede po rovné silnici, lesem, kolem krajinného prvku „Dolna“, označeného  zelenou cedulkou a informační turistickou tabulí  s odpočívadlem pro turisty.  Slunce svítí a nebe je modré, tak jako na přiložených snímcích. Po necelém kilometru, už v samotných Rapoticích míjí hospodu „U Rambousků“, doleva a doprava, mírně z kopečka a je na vlakovém nádraží. Zda si čerstvě propuštěný koupí jízdenku do Brna nebo  do Třebíče, je to asi jedno, to není důležitá volba. Daleko důležitější volba ho čeká v tom, na jakou další životní pouť se vydá, zda se vrátí ke kriminální kariéře nebo zda bude žít svůj budoucí život na svobodě. Doufejme, že mu toto důležité rozhodování zjednoduší i resocializační program „Motivátor“, který absolvoval při deseti sezeních ještě ve vězení.

Program „Motivátor“, který je součástí projektu „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“ a který je financován z Norských fondů, se letos rozjíždí ve Věznici Rapotice.  Vyškolení lektoři se v minulém týdnu zúčastnili koordinačního setkání v plzeňské  Věznici Bory, kdy si  ujednotili postupy a předali zkušenosti a informace z přípravného období.

Výše zmíněný resocializační program je jednou z dalších aktivit Programu zacházení, které zdejší věznice nabízí, a která pomáhá odsouzeným při složitém uvažování o další životní pouti.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.