Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 2. února (VSČR) - Ve čtvrtek 26. ledna v 15.00 hod. byla v Příbrami v Galerii Františka Drtikola zahájena vernisáží výstava „ZA BYTÍZSKOU ZDÍ“ s podtitulem: Výtvarné práce vězňů. Výstavu pořádá Galerie Františka Drtikola a Věznice Příbram. K vidění jsou obrazy, kresby výrobky ze dřeva, papíru a keramiky odsouzených z Věznice Příbram.

Výstavu zahájila paní ředitelka Galerie Hana Ročňáková, která hned na úvod sdělila všem pozvaným hostům, že tato vernisáž je oproti jiným vernisážím netradiční zejména tím, že autoři obrazů a dalších vystavených výrobků nemohou být přítomni zahájení výstavy, protože si právě odpykávají trest ve Věznici Příbram.

Zahajovací řeč pronesli také první místostarostka Příbrami Mgr. Alena Ženíšková a ředitel Věznice Příbram plk. Mgr. Jiří Purkart, kteří ve svých úvodních projevech neskrývali potěšení nad nápadem uskutečnit výstavu výtvarných a rukodělných prací odsouzených. K výstavě se také vyjádřila zaměstnankyně Věznice Příbram Olga Karasová, Dis., která byla hlavním iniciátorem výstavy.

Po úvodních proslovech byla výstava zahájena. V příbramské expozici jsou k vidění obrazy, kresby, výrobky ze dřeva, papíru a keramiky odsouzených z Věznice Příbram. Obrazy a kresby, které jsou vystaveny v Galerii, byly namalovány různými malířskými technikami např. airbrush, trash polka, klasické malování štětcem, uhlem a tužkou. Z výrobků ze dřeva, papíru a keramiky jsou k vidění šachy, zvířata, zeměkoule, loď, vázy, květiny, nástěnné masky Krampuse, Anděla, Klauna a jiné.

Expozice je k vidění v Galerii Františka Drtikola v Příbrami od 27. 1. do 16. 2. 2017. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hod.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.