Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
PŘÍBRAM 20. listopadu (VS ČR) – v rámci programu Rozvoje restorativní praxe proběhly v Příbrami dvě přednášky pod vedením psychologa z Věznice Příbram Mgr. Martina Kalouse.

První přednáška proběhla 5. října a byla pro klienty NZDM Bedna v Příbrami. Psycholog Věznice Příbram hovořil s mladými lidmi nejprve o možnosti poučit se z pohádkových příběhů v reálném světě a poté v diskuzi o realitě vězení, mýtech s ním spojenými a všem možné, co klienty zajímalo. NZDM Bedna je nízkoprahový klub pro děti a mládež a je nejhojněji využíván klienty ze sociálně slabších vrstev. Pracovníci za nimi vyráží i do terénu a snaží se klienty naučit smysluplnému trávení volného času a pomáhají jim, když se na ně obrátí s životními těžkostmi.

 

Další přednáška se konala 7. listopadu v Knihovně J. Drdy v Příbrami. Tato akce nesla název „A co jsem měl dělat?“. Společenský sál knihovny zaplnilo cca 47 posluchačů, kteří byli pozorní a postupně se změnili v ochotné diskutéry. Dle názoru pořadatelů akce splnila svůj účel, kdy byla oslovena komunita lidí, která se ochotně nad tématem zamýšlela a diskutovala. Mezi posluchači převažovala široká veřejnost nad odbornou. O téma projevili zájem jak studenti, tak starší občané. Panu Mgr. Kalousovi se v obsahu přednášky podařilo posluchačům přiblížit téma restorativní praxe a dotknout se všech jejích pilířů: pachatel - komunita - oběť. Vznesl dotaz a myšlenku o zodpovědnosti občanů za bezpečí a soudržnost v místní komunitě. Z publika zaznívaly inspirativní příklady, jak využít potenciál vězněných osob ve prospěch společnosti a mnoho dalších zajímavých postřehů. Mimo jiné zazněla velká chvála a obdiv nad prací odsouzeného z Věznice Příbram, který vyřezává sochy na Nováku.

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.