Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 10. června (VS ČR) - V minulém týdnu se ve Věznici Příbram podařilo úspěšně realizovat na první pohled odlišné, avšak pro bezpečnost a nápravu odsouzených příhodné akce. Nejprve proběhlo 5. června velké součinnostní cvičení 1. regionu Vězeňské služby ČR, Policie ČR (URNA) a HZS, které mělo za cíl zvládnout požár ve věznici, osvobození rukojmí a potlačení hromadných nepokojů. O dva dny později se na tom samém místě odehrála premiéra hudebně dramatického představení West Side Story ve věznici, ve kterém účinkovali věznění muži z příbramské věznice spolu s vězněnými ženami z Věznice Světlá nad Sázavou, přestože se fyzicky vůbec nepotkali.

Součinnostní cvičení odstartovala informace o vzetí rukojmí. Následovalo hašení odsouzeným zapálené kanceláře, evakuace vězněných osob z ubytovacích prostorů, vyjednávání vedené proškolenými zaměstnanci, zásahem provedeným URNOU a vše zakončil zásah jednotek pod jednotným velením na ubytovně odsouzených, kterého se účastnilo osm věznic z 1. regionu VS. 

Video VS ČR

West Side Story ve věznici je projekt, který spojil Věznici Příbram a Věznici Světlá nad Sázavou. Přípravy na závěrečné vystoupení trvaly přes pět měsíců a podíleli se na něm věznění muži z příbramské věznice a vězněné ženy z té světelské. Choreografie proběhla pod taktovkou Zdenka Prokeše, někdejšího šéfa Laterny Magiky. Cílem nebylo pouze nacvičit divadelní představení, ale hlavně poskytnout v souvislosti s pravidelným tréninkem vyšší terapeutický přesah. Ten by měl všem účastníkům z řad vězněných osob pomoci s pravidelnou organizací dne na svobodě a tím snížit jejich kriminální zátěž pro společnost.

Video - reportáž ČT24

Obě akce ukázaly, že vězeňská služba má ve svém širokém spektru na první pohled rozdílné činnosti, které spolu zdánlivě nesouvisí, avšak opak je pravdou. Pokud se nám alespoň částečně povede vězněné osoby motivovat ke změně v přístupu k životu, nemuselo by se na druhé straně přistupovat k využívání hrubé síly a represe na potlačení nepřístojného a neakceptovatelného jednání a chování (např. vzetí rukojmí a vzpoura). Je však nesporné, že nabídka programů zacházení pro vězněné osoby, ale třeba i trénink zvládání nepokojů ze strany příslušníků a zaměstnanců, je nadále žádoucí. 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.