Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PLZEŇ 17. května (VS ČR) -  Ve shodě se zásadami Memoranda o kooperaci mezi Úřadem práce ČR a Vězeňskou službou ČR připravila Věznice Plzeň ve spolupráci s Úřadem práce Plzeň město a akademií EDC FELLI s.r.o., se sídlem Poděbradská 1284/5, Karlovy Vary, IČO: 19420340, nový typ rekvalifikačního kurzu „Obsluha motorové pily“, s hlavním cílem usnadnit opětovné začleňování odsouzených zpět do společnosti po propuštění z výkonu trestu.

Zájem o získání oprávnění pro novou pracovní pozici byl značný, o kurz se ucházeli desítky odsouzených. Do rekvalifikace bylo vybráno osm zájemců ze specializovaného oddílu věznice splňující kritéria pro výběr, kterými byla manuální a technická zručnost, zdravotní způsobilost, popř. odbornost získaná v průběhu života odsouzeného, a blížící se doba pro propuštění z výkonu trestu.

Rekvalifikační kurz „Obsluha motorové pily“ proběhl v týdnu od 22. dubna 2024 pod vedením certifikovaného odborného pracovníka - lektora, pana Jana Puflera, autorizovaného podle MZe 48553/2021-14153a), IČ 08594376, kurzynapily.cz, ukončený Státní závěrečnou zkouškou, která se skládala z teoretických a praktických dovedností a předáním Osvědčení o získání profesní kvalifikace (41-079-E) podle § 18 zák. č. 179/2006 Sb. - Zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákona o uznání výsledků dalšího vzdělávání) a ve znění zákona č. 53/2012 Sb., dále  předáním Protokolu o výsledku zkoušky a Potvrzení o absolvování akreditovaného kurzu MŠMT.  

Obsahem 30-ti hodinového kurzu bylo poučení o používání osobních ochranných pracovních pomůcek a dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci dle Nařízení vlády č. 339/2017 Sb. a zákona č. 495/2020 Sb., dále proškolení ze základů při poskytování první pomoci, popis motorové pily a konstrukčních prvků, příprava pily a pracovního prostředí před započetím práce, technologie práce s motorovou pilou v lese a v městských aglomeracích, údržba motorové pily a servis, měření a adjustace dřeva, skládky dřeva, záznamy o provozu a údržbě. Po ukončení kurzu je absolvent schopen dle návodu k použití a za dodržení obecně platných zásad bezpečnosti práce obsluhovat motorovou pilu. Umí správně použít pilu pro práci při kácení stromů v lese, pro práci při odvětvování a tzv. špalkování. Je schopen samostatně provádět běžnou údržbu pily a odstranit základní závady, které mohou vzniknout.

Motivací pro odsouzené byla potřeba získávání nových dovedností s cílem, zesílit šance na trhu práce, uplatnit se a tím opětovně začlenit do společnosti. Zájem soukromých subjektů o tuto profesi na trhu práce je markantní a žádaný. Neméně důležitým faktorem byla i potřeba smysluplného trávení volného času ve výkonu trestu. Ze zodpovědného přístupu odsouzených k praktické i teoretické části kurzu a ze samotného úspěšného absolvování zkoušek byla vidět zjevná hrdost i naděje do nového budoucí života po propuštění z výkonu trestu.

https://www.vscr.cz/media/organizacni-jednotky/plzen/aktuality/pily-hlavni.JPG
https://www.vscr.cz/media/organizacni-jednotky/plzen/aktuality/pily-1.JPG

 

https://www.vscr.cz/media/organizacni-jednotky/plzen/aktuality/pily-2.JPG

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.