Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 25. června (VS ČR) – Aktuálními tématy jsou konec června a ukončení školního roku, vysvědčení, prázdniny. I ve Věznici Pardubice, kde vzdělávání zajišťuje školské vzdělávací středisko, došlo k ukončení školního roku a předání vysvědčení a výučních listů.

V letošním roce nastoupilo k závěrečným zkouškám v oboru Kuchař – číšník celkem 21 žáků. Zkoušky probíhaly v třífázovém cyklu. Nejprve odsouzení museli zvládnout nelehké písemné testy na počítačích, kde odpovídali na otázky z technologie, stolničení, z oblasti potravin a výživy a ze společenských věd. Následovala praktická část, která zahrnovala normování, obhajobu Samostatné odborné práce a vlastní vaření vylosovaného pokrmu. Zkouškové martýrium uzavírala obávaná ústní zkouška. Odsouzení si losovali z jednu otázku z 25 možných a odpovídali na zadání z odborné části a z ekonomiky. Závěrečné zkoušky a zejména celkové ukončení studia bylo očekávaným dnem pro většinu z nich, protože získali svůj první výuční list v životě. Osmi žákům se podařilo složit zkoušky s vyznamenáním, z toho dva odsouzení měli samé jedničky. Bohužel, dvěma se nepodařilo složit ústní část a přijdou na opravu v náhradním termínu. Slavnostního předávání vysvědčení a výučních listů se zúčastnil ředitel věznice, který všem odsouzeným popřál, aby jim dosažené vzdělání pomohlo v jejich civilním životě v uplatnění se na trhu práce.                                                                          

„Má to pro mě velký význam. Dokonce jsem měl vyznamenání, a to mě i rodina chválila, byli nadšení. Chci venku pracovat v gastronomii, tak se mi hodí, že není vidět, že jsem se vyučil v base.“, říká jeden absolvent, který se po vyučení vrací zpět do kmenové věznice.         zuj

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X